Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kampen om Mosul:

IS lider større og større tap. Med raske bilbombe­angrep slår de nådeløst tilbake

IS bruker i større grad bilbombeangrep for å slå tilbake.

BILBOMBEANGREP: I en ny propagandavideo IS har publisert, legger de særlig vekt på å vise fram bilbombeangrepene sine. Videoene av angrepene er filmet med drone.  På bildet til venstre ser man støvskyen etter en større bil som kjører opp mot to andre kjøretøy irakiske styrker bruker. På bildet til høyre, ett sekund senere, eksploderer det. 
BILBOMBEANGREP: I en ny propagandavideo IS har publisert, legger de særlig vekt på å vise fram bilbombeangrepene sine. Videoene av angrepene er filmet med drone.  På bildet til venstre ser man støvskyen etter en større bil som kjører opp mot to andre kjøretøy irakiske styrker bruker. På bildet til høyre, ett sekund senere, eksploderer det.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den såkalte Islamske Stats høysete i Irak - Mosul - blir nå truet fra alle kanter.

Fra øst, utenfor selve Mosul, har den kurdiske peshmergaen kjempet side om side med irakiske regjeringsstyrker for å løsrive kvartal etter kvartal fra jihadistenes terrorgrep.

Målet er å drive IS ut av Mosul en gang for alle - byen hvor IS-ledren Abu Bakr al-Baghdadi erklærte opprettelsen av det såkalte kalifatet i 2014.

Nå kjemper IS med ryggen mot veggen. Det preger deres militære strategi.

Sinker framrykkingen

I en ny 26 minutter lang propagandavideo viser terrororganisasjonen hvordan de kjemper mot offensiven. I videoen legger de særlig vekt på bruken av bilbomber. Det skiller denne videoen fra andre lignende videoer, skriver The Washington Post.

Avisa kaller IS' bruk av bilbomber for deres versjon av luftangrep.

Orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets Høgskole, karakteriserer bruken av bilbomber som et effektivt våpen for IS.

FORKLARING: Hvorfor er slaget om Mosul viktig? Her er forklaringen. Video: CNN Vis mer

- De bruker det både for å ta ut grupper av mennesker, og stoppe de irakiske regjeringsstyrkenes framrykking, sier Slensvik til Dagbladet.

Han har selv sett deler av den 26 minutter lange propagandavideoen, og merket seg også hvor framtredende videoene av bilbombeangrepene var.

Videoene av angrepene er filmet med droner. Videoen er, i likhet med andre propagandavideoer IS lager, av høy kvalitet.

- Videoen har både en intern verdi, og en ekstern verdi. Internt viser den tilhengerne deres at de fortsatt klarer å kjempe, at man fortsatt klarer å påføre fienden tap. Eksternt fungerer den avskrekkende. Den sinker styrkene som nå fører an offensiven mot Mosul, sier orlogskapteinen.

- Gir IS et overraskelsesmoment

Å sinke framrykkingen til de irakiske og kurdiske styrkene, er kanskje også den viktigste strategiske grunnen til at IS også ser ut til å ha trappet opp bilbombeangrepene, mener Slensvik.

- Det er et våpen man hele tiden må passe seg for. De er mobile av natur, og kan på et blunk komme rundt et hushjørne. Man kan tro at man har kontroll på et område, og så kan en slik bil komme kjørende. Det gir IS et overraskelsesmoment, sier orlogskapteinen.

Offensiven mot Mosul har vært varslet i flere måneder, og pågått nå i flere uker. Slensvik beskriver den militære operasjonen som tidkrevende.

- Det man har sett når de irakiske og kurdiske styrkene går inn i en liten bydel eller et kvartal, er at de møter hard motstand. Styrkene biter seg fast, og forsøker å omgå forsvaret ved å angripe i tilliggende kvartaler, men så møter de akkurat samme motstand i neste bydel, sier orlogskapteinen

- Må sikre hus for hus

Det å sikre bydelene man tar, er også tidkrevende i seg selv, forklarer han.

- Man må sikre hus for hus, og avdekke eventuelle underjordiske tunneler, sier Slensvik.

Fremdeles har ikke noen av styrkene som kjemper mot IS, kjempet seg inn i hjertet av Mosul. Det vil vil trolig være vanskelig før flere styrker når byen, mener orlogskapteinen.

Per nå har bare de irakiske og kurdiske styrkene kontakt med østsiden av bysentrum.

- Man venter trolig at andre styrker kjemper seg fram fra andre sider, for eksempel sørsiden, sier Slensvik.

I tillegg er de sjiamuslimske militsene er på vei til Mosul fra vest. Ifølge en talsmann for Hizbollah-brigadene, en av de mektigste sjiamuslimske militsgruppene, står deres soldater nå ved utkanten av den militære Tal Afar-flyplassen, om lag 50 kilometer vest fra Mosul, ifølge NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!