IS med egen valuta: - En mynt er verdt 1000 kroner

Terrorgruppa lanserer angivelig snart sin Islamic Dinar.

GULLMYNTEN TIL IS: Den Islamske staten skal ha uttalt at en Islamic Dinar i gull tilsvarer 139 amerikanske dollar - eller 1087 kroner etter dagens valutakurs. Foto: Militant website/AP/Scanpix
GULLMYNTEN TIL IS: Den Islamske staten skal ha uttalt at en Islamic Dinar i gull tilsvarer 139 amerikanske dollar - eller 1087 kroner etter dagens valutakurs. Foto: Militant website/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I fjor annonserte ekstremistgruppa den Islamske Stat (IS) at de ville lage sine egne mynter i gull, sølv og kobber.

Myntenheten har de gitt navnet Islamic Dinar.

Nå tyder mye på at gruppa er i ferd med å begynne å bruke denne valutaen i sitt eget territorium, skriver IBT.

Ifølge avisa er det publisert en rekke bilder på sosiale medier som viser at valutaen innen kort tid vil bli tatt i bruk.

Verdi Ifølge twitterprofilen terrormonoting, oppgir IS at en Islamic Dinar i gull tilsvarer 139 amerikanske dollar, noe som igjen tilsvarer drøye 1000 norske kroner etter dagens valutakurs.

En dinar av sølv tilsvarer 1 amerikansk dollar, oppgir de videre.

«Tyrannenes finansielle system» Målet med en egen valuta er angivelig å skille seg fra «tyrannenes finansielle system», oppga gruppa i en pressemelding i fjor.

De meldte da også at de på et seinere tidspunkt ville forklare hva den nye myntenhetens vekslingskurs ville være, og hvordan man ville få tak i den.

- Vil ikke fungere Utenriksredaktør Sam Kiley i Sky News skriver i en kronikk i dag at opprettelsen av en egen valuta kun er nok et rop om oppmerksomhet fra IS' side.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.