I KRIG: Den kurdiske opprørsgruppa YPG har hatt stor suksess i deres krig mot IS. Her rykker fire av militsens soldater fram under en militæraksjon i Raqqa tilbake i 2017. Foto REUTERS/ Goran Tomasevic / NTB Scanpix
I KRIG: Den kurdiske opprørsgruppa YPG har hatt stor suksess i deres krig mot IS. Her rykker fire av militsens soldater fram under en militæraksjon i Raqqa tilbake i 2017. Foto REUTERS/ Goran Tomasevic / NTB ScanpixVis mer

KRIGEN MOT IS

IS mot nederlag i Raqqa, men krigen kan ta en ny vending: - Kan bli stygt

Ekspert frykter kurdernes kamp for selvstendighet kan ende i et blodbad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For tre år siden ble de svarte flaggene heist i Raqqa.

IS hadde jagd vekk alle konkurrerende militsgrupper fra området, og den 29. oktober erklærte gruppas høyeste leder, Abu Bakr al-Baghdadi, sitt såkalte kalifat.

Nå er de ytterliggående islamistene selv i ferd med å bli fordrevet fra den nordsyriske byen, ifølge den USA-støttede alliansen Syrias demokratiske styrker (SDF).

- Vi er inne i den siste fasen av kampen om Raqqa, sier Juhan Sheikh Ahmed, talsperson for opprørerne som tidligere har hevdet at 275 IS-medlemmer, samt deres familier, har overgitt seg etter at slaget startet.

Stort symbolsk nederlag

Dersom IS faktisk mister byen, vil det være et tungt slag for den institusjonaliserte delen av bevegelsen, ifølge UiO-professor Nils A. Butenschøn. Han legger også vekt på den demoraliserende effekten ved det eventuelle nederlaget.

- De fleste har sett hvilken vei det går, men for dem som fortsatt tror på IS som et politisk prosjekt, vil et tap av Raqqa være ganske dramatisk, forklarer Butenschøn, for så å legge til:

- Enhver revolusjonær bevegelse er avhengig en dynamikk, og for IS vil en invasjon være et betydelig tilbakeslag.

Les også: - Alle syriske IS-krigere har forlatt Raqqa

SYRIA: Den syriske byen Raqqa har vært under IS' kontroll siden 2014, men opprørsstyrkene tar tilbake mer og mer. Se de unike bildene fra slutten av august som viser hvordan krigen har preget byen. Video: CNN/Gabriel Chaim. Vis mer

Utnytter svak statsmakt

På spørsmål om hvorfor IS i utgangspunktet klarte å finne fotfeste i Raqqa, viser Butenschøn til hvordan den syriske sentralstaten ble oppløst i etterkant av Den arabiske våren og borgerkrigen som fulgte.

- Da sentralmakten ble borte, organiserte et stort antall militser seg, sier han om bakteppet for mange av de sentrale aktørene i dagens konflikt.

Blant dem er Folkets Forsvarsenheter (YPG).

Det er en kurdisk milits som har vært svært sentrale i kampen mot IS.

De krever økt selvstyre og landområder, noe særlig Tyrkia har motsatt seg - både ved militære og verbale virkemidler.

- Dere skjermer terrorister, uttalte landets president, Recep Tayyip Erdogan, tidligere denne uka under en tirade i retning USA og supermaktens militære støtte til YPG og andre kurdiske bevegelser.

- Kan bli stygt

Nils A. Butenschøn tror at denne konflikten i kan bli en sentral del av krigen i Syria og Irak i tiden framover.

- Etter hvert som IS-problematikken blir mindre påtrengende, kan kurderspørsmålet bli svært sentralt. Det gjelder også i Irak. Der kan irakiske og kurdiske styrker i verste fall havne i borgerkrig, sier forskeren.

- Det kan bli ganske stygt. Mye avhenger av hva amerikanerne velger å gjøre, legger Midtøsten-eksperten til overfor Dagbladet.

FRI FRA FANGENSKAP: Den dristige militæroperasjonen ble filmet av et kamera plassert på en soldats hjelm. 69 IS-gisler ble reddet under operasjonen i Nord-Irak. Én amerikansk elitesoldat mistet livet. Video: Reuters Vis mer Vis mer

Kan slå tilbake

Videre understreker professoren at IS har flere bein å stå på. Dette ikke bare i form av terrorceller i Europa og andre områder IS ønsker å angripe.

Grupperingen har opparbeidet seg styringskompetanse gjennom kontroll av byer som Raqqa. Samtidig kontrollerer den territorier på begge sider av grensa mellom Irak og Syria, og det er i den førstnevnte nasjonen IS står sterkest.

- IS kan forsøke å regruppere seg, og befeste andre områder. I så fall vil jeg tro at det primært vil foregå i Irak - et land de i større grad har lokal forankring i - enn i Syria, sier Butenschøn.

Iran-sanksjoner kan få følger

Midtøsten-eksperten tror at Iraks Anbar-provins er et område der IS har gode muligheter til å fortsette sitt operasjoner. Der er det store ørkenområder, samt en geografi som gjør området vanskelig å kontrollere.

Samtidig tror han at USAs forverrede forhold til Iran kan få konsekvenser.

- Til nå har Iran spilt en viktig rolle i kampen mot IS. USAs sanksjoner mot landets revolusjonsgarde kan potensielt svekke denne rollen, mener Nils A. Butenschøn om effektene av Donald J. Trumps nylige utfall mot Iran.

Mandag morgen sier kurdiske kilder at irakiske regjeringsstyrker har startet en større offensiv på flere fronter ved Kirkuk.