Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- IS ødela antikke kunstskatter i Mosul

Det viser en ny video som ekstremistgruppa har publisert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den fem minutter lange videoen, som du kan se i videovinduet øverst i saken, viser hvordan en gruppe menn velter skulpturer ned fra støttene de står på og deretter knuser dem med slegge.

De store ødeleggelsene fant sted i byen Mosul, nord i Irak. Mosul er Iraks nest største by, og en av dem terrororganisasjonen har tatt over i sin offensiv i Irak og Syria.

- Katastrofe
IS har angivelig publisert videoen på deres offisielle Twitter-konto. Veltingen og knusingen av statuene fører seg inn i rekken av ødeleggelser som angivelig IS står bak.

Tidligere denne uken bombet de et bibliotek i Mosul.

 I følge AP skal IS ha solgt verdifulle kunstgjenstander på det svarte markedet for å finansiere deres blodige handlinger i regionen.

- Jeg er helt sjokkert. Dette er en katastrofe. Nå som disse gjenstandene er ødelagte, kan vi ikke lenger være stolte av Mosul, sier Amil al-Jumali, som er professor i arkeologi ved Mosul College til AP. Han sier videre at de aller fleste skulpturene i museet er ekte.

- Vår profet beordret oss Et annet klipp viser de angivelige IS-medlemmene bruker pressluftbor for å hogge ansiktet av en stor assyrisk okseskulptur med vinger på et arkeologisk utgravingssted i Mosul, som den sunniislamske ekstremistgruppa tok kontroll over i fjor sommer.

- Vår profet beordret oss til å fjerne alle disse statuene, sier mannen i videoen.

Store ødeleggelser Ninevah, Kalhu, Ashur og Dur Sharrukin var under forskjellige epoker hovedstad i det mektige assyriske riket. IS har nå kontroll over alle disse områdene.

Kunsteksperter som har sett opptaket, sier at blant gjenstandene som blir ødelagt, er både originale gjenstander, kopier og rekonstruerte fragmenter, i følge NTB.

Noen av de originale gjenstandene i Ninwana-museumet er fra flere hundre år før Kristus.

- Disse ruinene som er bak meg, de er idoler og statuer som folk har tilbedt istedenfor Allah, sier en av mennene til kameraet, med den delvis ødelagte assyriske okseskulpturen bak seg.

Brant ned bibliotek På mandag brant IS-medlemmer ned det offentlige biblioteket i Mosul. Blant bibliotekets store samling, var det blant annet 8000 sjeldne gamle bøker og manuskripter, det meldte The Fiscal Times.

Ifølge Fiscal Times skal innbyggere i Mosul ha forsøkt å overtale IS-krigerne om å spare biblioteket, men til ingen nytte.
 

ØDELEGGELSER:  Her velter angivelige IS-medlemmer statuer fra før Kristus. Foto: AP
ØDELEGGELSER: Her velter angivelige IS-medlemmer statuer fra før Kristus. Foto: AP Vis mer
Hele Norges coronakart