IS ødela irakisk verdensarvby med tunge kjøretøy, eksplosiver og slegger

Video viser ødeleggelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I starten av mars sa irakiske myndigheter at terrororganisasjonen IS hadde angrepet den historiske byen Nimrud, og ødelagt den med tunge kjøretøy, eksplosiver og slegger.

Nå har IS publisert en video som bekrefter og viser ødeleggelsene, melder BBC.

Nimrud ble grunnlagt på 1200-tallet f.Kr. og var en stor og viktig by ved bredden av Tigris i oldtidens Assyria. Den ligger 30 kilometer sør for Iraks nest største by Mosul, der IS har sitt hovedkvarter i Irak. Nimrud ble beskrevet som et av de viktigste arkeologiske funnene i det 20. århundre da en stor samling smykker ble funnet i 1988.

Det meste av det som ble funnet i Nimrud er for lengst flyttet til museer, i Mosul, Bagdad, Paris, London og andre steder. Men store lamassu-statuer - okser med vinger og menneskehoder - og reliefer var fortsatt på plass før IS slo til.

ØDELAGT VERDENSARV: Ødeleggelsene framstår som mildt sagt unødvendige. Foto: AFP / NTB scanpix
ØDELAGT VERDENSARV: Ødeleggelsene framstår som mildt sagt unødvendige. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

IS har også ødelagt antikke kunst- og kulturskatter på museet i Mosul. Motivet bak ødeleggelsene skal være å «utslette den irakiske arven, ett sted av gangen». I jihadistenes ekstreme tolkning av islam må statuer og helgenskrin ødelegges fordi de er idoler som konkurrerer med Gud, skriver NTB.

Også den historiske byen Khorsabad er angrepet og vandalisert.

Khorsabad ble grunnlagt under navnet Du-Sharrukkin for over 2700 år siden. Turistminister Adel Shirshab frykter nå at deler av den historiske byen vil bli ødelagt for alltid.

FN-sjef Ban Ki-moon har bedt det internasjonale samfunnet stanse IS-opprørernes ødelegger av arkeologiske kulturminner i Irak, og kalt det en krigsforbrytelse.

SLEGGE: Videoen viser hvordan IS-terroristene ødela kulturminnene. Foto: AFP / NTB scanpix
SLEGGE: Videoen viser hvordan IS-terroristene ødela kulturminnene. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer