TATT FRA 12 500 KILOMETERS AVSTAND:  Blå farge markerer vannis innenfor et 450 kilometer langt belte på overflaten av dvergplaneten Pluto. Oppsiktsvekkende bilder, sier eksperter.  Foto: NASA/JHUAPL/SwRI.
TATT FRA 12 500 KILOMETERS AVSTAND: Blå farge markerer vannis innenfor et 450 kilometer langt belte på overflaten av dvergplaneten Pluto. Oppsiktsvekkende bilder, sier eksperter. Foto: NASA/JHUAPL/SwRI. Vis mer

- Is på Pluto, det er helt fantastisk

Etter ni års reise kom fotografen fram. Og hvem hadde ventet blå himmel ?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Da romsonden New Horizon ble skutt opp fra Kennedy Space Center i Florida 19. januar 2006, hadde den 9,5 års reisetid fram til første jobb - å ta bilder av den «utstøtte» planeten Pluto.

Reisetiden var perfekt beregnet. I sommer var kameraene i posisjon til å komme under det som hadde vært en tjukk graut sett av forskere på vår egen klode, som er vel fem ganger så stor som dvergplaneten Pluto.

De første bildene begynte å tikke inn for noen måneder siden, men først torsdag var NASA klare til å publisere de virkelige godbitene fra overflaten og Pluto i solnedgang. De ankom basen i forrige uke.

- Nydelig
- Hvem hadde ventet å finne blå himmel der ute ? Det er nydelig, utbasunerer romforsker Alan Stern på NASAs hjemmeside. Han er «sjefetterforsker» ved Southwest Research Institute i Boulder i Colorado for alt materialet som nå kommer tilbake fra New Horizon.

Han og andre forskere mener det er ultraviolett sollys mot nitrogen og metangass-molekyler og mot sotlignende tholin-partikler som skaper blåfargen.

Og seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter har klump i halsen når han ser det ferske bildet av Plutos overflate.

- Det er helt fantastisk. Tidligere har observasjoner bare sett ut som tåke. De blå feltene som NASA selv har markert på bildet, viser at det er såkalt vannis på på Pluto, sier Brekke til Dagbladet.

- Hvor kommer vannet som er blitt til is fra ?

- Trolig fra planetens indre, helt fra starten.

230 kuldegrader
- Vann, nitrogen og metangass - betyr det at det kan være liv på Pluto ?

- Nei, det er 230 kuldegrader på overflaten

- Punkter på overflaten ser ut som kratere. Betyr det at det kan ha vært vulkaner på planeten ?

- Neppe. Det er nok asteroider som har truffet og lagd merker i overflaten.

- På hvilken måte kan vi mennesker nyttiggjøre oss denne kunnskapen ?

 AVREISE 19. JANUAR 2006:  Og romsonden New Horizon kom  fram til dvergplaneten Pluto i juli 2015 som planlagt. Nå fortsetter bildene å strømme tilbake til NASA. Arkivfoto: Kennedy Space Center.
AVREISE 19. JANUAR 2006: Og romsonden New Horizon kom fram til dvergplaneten Pluto i juli 2015 som planlagt. Nå fortsetter bildene å strømme tilbake til NASA. Arkivfoto: Kennedy Space Center. Vis mer

- På lengre sikt kan det bidra til å forklare hvordan solsystemet er skapt, sier Brekke, som peker på at bildene er tatt i 12 500 kilometers avstand fra Pluto - mens New Horizon hadde en fart på 50 000 kilometer i timen.

- Og grunnen til at bilder fortsatt kommer tilbake til jorda flere måneder etter at de er tatt, kan sammenlignes med dårlig bredbånd eller gammelt modem.

Neste fotojobb i 2019
Forskere over hele verden er i gang med å analysere bilder og data fra New Horizon. De første «store» konklusjonene blir nok lagt fram på den årlige desember-konferansen i San Francisco til American Geosciences Institute, tror Brekke.

b> BLÅ HORISONT:  Hvem skulle trodd, sier NASAs sjefetterforsker på Pluto. Foto: NAS/JUHAPL/SwRI.
b> BLÅ HORISONT: Hvem skulle trodd, sier NASAs sjefetterforsker på Pluto. Foto: NAS/JUHAPL/SwRI. Vis mer

Han pleier å være der, men ikke i år. Han er opptatt i utover høsten med å presentere sin egen prisbelønte dokumentar om nordlyset - sett fra Tromsø.

Men han har god tid til de neste bildene fra New Horizon. Nå har romsonden bare fire års jobbreise til neste fotojobb i 2019 i det såkalte Kuiperbeltet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer