Is på størrelse med London har forsvunnet på fem år

Ny studie vekker bekymring.

KRYMPER: Isen under vann smelter raskt. Forskere har funnet en ny metode å finne ut det på, uten å måtte dykke under isen. Foto: NTB scanpix
KRYMPER: Isen under vann smelter raskt. Forskere har funnet en ny metode å finne ut det på, uten å måtte dykke under isen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Forskning fra Universitetet i Leeds viser at 10 prosent av undervannsisen på Antarktis har smeltet over en femårsperiode.

Studien, som er publisert i tidsskriftet Nature Geoscience, er basert på satellittbilder tatt fra 2010 til 2016. I løpet av den perioden har is på størrelse med Stor-London forsvunnet.

Det er ifølge forskerne varme havstrømmer som er årsaken til at isen har smeltet. Det har ført til at punktet der vann, is og grunnfjell møtes har flyttet seg nærmere land, fordi vannet har «spist opp» isen, skriver Washington Post.

- Studien beviser at isen trekker seg tilbake over hele Antarktis på grunn av smelting, og ikke bare på de få stedene som har vært kartlagt før, sier Hannes Konrad, forskningsleder og professor ved Universitetet i Leeds, til avisa.

Mer og mer is smelter

Endringene på Antarktis ble sett gjennom satellitten til det europeiske romfartsselskapet, CryoSat-2. De har utviklet en metode som gjør at man kan måle endringer av tykkelsen på isen sett fra verdensrommet. Omtrent 16 000 kilometer i kystlinje har blitt undersøkt, noe som gjør at denne studien er mer omfattende enn tidligere studier på pol-området.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer