Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Is på størrelse med London har forsvunnet på fem år

Ny studie vekker bekymring.

KRYMPER: Isen under vann smelter raskt. Forskere har funnet en ny metode å finne ut det på, uten å måtte dykke under isen. Foto: NTB scanpix
KRYMPER: Isen under vann smelter raskt. Forskere har funnet en ny metode å finne ut det på, uten å måtte dykke under isen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskning fra Universitetet i Leeds viser at 10 prosent av undervannsisen på Antarktis har smeltet over en femårsperiode.

Studien, som er publisert i tidsskriftet Nature Geoscience, er basert på satellittbilder tatt fra 2010 til 2016. I løpet av den perioden har is på størrelse med Stor-London forsvunnet.

Det er ifølge forskerne varme havstrømmer som er årsaken til at isen har smeltet. Det har ført til at punktet der vann, is og grunnfjell møtes har flyttet seg nærmere land, fordi vannet har «spist opp» isen, skriver Washington Post.

- Studien beviser at isen trekker seg tilbake over hele Antarktis på grunn av smelting, og ikke bare på de få stedene som har vært kartlagt før, sier Hannes Konrad, forskningsleder og professor ved Universitetet i Leeds, til avisa.

KLIMAENDRING?: National Geographic publiserte en video som viste en isbjørn som slet med sult på grunn av klimaendringer. Nå sår eksperter tvil om klimaendringer faktisk førte til isbjørnens sult. Video: National Geographic. Vis mer

Mer og mer is smelter

Endringene på Antarktis ble sett gjennom satellitten til det europeiske romfartsselskapet, CryoSat-2. De har utviklet en metode som gjør at man kan måle endringer av tykkelsen på isen sett fra verdensrommet. Omtrent 16 000 kilometer i kystlinje har blitt undersøkt, noe som gjør at denne studien er mer omfattende enn tidligere studier på pol-området.

Bjørn Hallvard Samset, forsker i Cicero, sier til Dagbladet at forskerne har funnet nye metoder som viser det punktet der isen slipper grunnfjellet og begynner å flyte. Det gjør studien unik.

- Hvis vannet blir varmere, forventer man at mye av smeltingen vil foregå i punktet der fjell, vann og is møtes. Man har tidligere trodd at Antarktis var stabilt når det kom til issmelting, men forskerne har kommet fram til at hele iskanten smelter, bortsett fra et par få unntak, sier Samset til Dagbladet.

Forskerne har funnet ut at det er i Vest-Antarktis det har smeltet mest is. Washington Post skriver at dersom det kommer vann helt til midten av vestsiden av isen, kan den potensielt trekke seg tilbake 300 til 400 meter per år.

- Tenk deg at andre kystlinjer endrer seg i like høy hastighet. Det er virkelig massivt, sier Konrad til Washington Post.

Tallet er langt fra like høyt som i Øst-Antarktis, som blant annet har mer nedbør. Men også her skjer det store endringer. Isbreen Totten i samme område viser at isen trekker seg tilbake. Det viste også forskning som ble publisert i slutten av mars, skriver ABC News.

Ut i havet

Samset forklarer at man i tidligere forskning har sett at Øst-Antarktis har vært mer stabilt enn Vest-Antarktis, men sier at denne studien viser det motsatte.

Han forklarer at issmeltingen foregår nærmest på lik linje med det som skjer ved huset ditt når det blir tatt av flom. Blir det tatt, begynner det å flyte. Det samme skjer med isen. Og desto mer is som kommer i kontakt med vann, desto mer smelter.

- Issmelting har foregått siden forrige istid, men de nye tallene viser at smeltingen foregår fire til fem ganger fortere enn forrige istid, sier Bjørn Samset.

Han sier at smeltingen det er snakk om er svært liten i forhold til den totale mengden is det finnes på Antarktis. Likevel er det slik at dersom smeltingen foregår fortere enn antatt, må man endre prognosene for havnivåstigning.

- Da prognosene ble laget, regnet man med at Antarktis var ganske stabilt. Mye av Vest-Antarktis smelter en del mer enn man tror, og Øst-Antarktis, som man trodde la på seg, legger ikke på seg like mye som man hadde håpet, sier Samset.

Han forsikrer om at Antarktis ikke kommer til å falle sammen, men sier at det ikke skal så mye til før det påvirket havnivået.

- Man regner med at havet stiger med litt i overkant av tre millimeter i året. Innen 2100 regner man med at havet har steget med 40 til 60 cm. Når issmeltingen først har satt igang, stopper den ikke. Det er en sakte trussel, men den kommer, sier Bjørn Samset, klimaforsker i Cicero.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!