- IS-påstanden er rent oppspinn

Russlands transportminister avviser terroristenes påstander.

TRAGEDIE: Ambulansene står klare for å ta i mot omkomne som er fraktet ut med fly fra ulykkesområdet. Pilotene om bord i ulykkesflyet skal ha meldt om tekniske problemer, og så etter et sted å nødlande, før flyet gikk i bakken. Foto: AP Photo/Amr Nabil/NTB SCANPIX
TRAGEDIE: Ambulansene står klare for å ta i mot omkomne som er fraktet ut med fly fra ulykkesområdet. Pilotene om bord i ulykkesflyet skal ha meldt om tekniske problemer, og så etter et sted å nødlande, før flyet gikk i bakken. Foto: AP Photo/Amr Nabil/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den russiske transportministeren Maxim Sokolov avviser på det sterkeste at passasjerflyet som har styrtet i Egypt er skutt ned av terrorister fra IS.

- Disse meldingene kan ikke tas på alvor. Vi er i tett kontakt med våre kolleger i Egypt og deres luftfartsmyndigheter, og de har ingenting som kan bekrefte at dette er mer enn oppspinn, sier han ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Ifølge nyhetsbyrået har den russiske statsministeren Dimitrij Medvedev beordret transportministeren til å reise til Kairo for å følge opp personlig. Russiske myndigheter har igangsatt full etterforskning i saken. Men foreløpig peker ingenting mot at ulykken skyldes terror.

17 barn Charterflyet fra flyselskapet Metrojet hadde 224 mennesker om bord de det styrtet på Sinaihalvøya i Egypt i morges. Alle omkom i ulykka, der 17 av passasjerene var barn. Det var 217 passasjerer og et mannskap på sju. 221 var russere og tre ukrainere.
Ulykken skjedde 23 minutter etter at flymaskinen hadde tatt av fra feriestedet Sharm el-Sheikh, på vei til St. Petersburg i Russland. Flyet var av typen Airbus A321-200 som var chartret av reiseselskapet Brisco.
Russlands president Vladimir Putin har vært i kontakt med den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sisi, melder NTB.

Ifølge den russiske regjeringen har Egypts president uttrykt sine dypeste kondolanser og lovet å tilrettelegge for bredest mulig samarbeid med russiske spesialister i etterforskningen av flystyrten.

I SORG: Alle de 224 om bord i flyet omkom. Pårørende har i løpet av dagen samlet seg i sorg på flyplassen i St. Petersburg.  Foto: AP Photo/Dmitry Lovetsky/NTB SCANPIX
I SORG: Alle de 224 om bord i flyet omkom. Pårørende har i løpet av dagen samlet seg i sorg på flyplassen i St. Petersburg. Foto: AP Photo/Dmitry Lovetsky/NTB SCANPIX Vis mer

I Russland er det erklært at søndag 1. november blir en nasjonal sørgedag, noe som betyr at en rekke arrangementer og forlystelser blir avlyst, melder det russiske nyhetsbyrået Tass.

Det vil bli flagget på halv stang over hele landet.

- Teknisk feil Hovedteorien er foreløpig at flyet styrtet på grunn av teknisk feil. Ifølge et medlem av den egyptiske flyhavarikomisjonen skal an av pilotene om bord ha meldt om tekniske problemer før ulykken, melder NTB.

En IS-tilknyttet gruppe i Egypt hevder de skjøt ned det russiske flyet. Det framkommer i en melding spredt på sosiale medier av IS-tilhengere. Den var først publisert på en nettside som ofte videreformidler meldinger fra IS.

- Krigere fra Den islamske staten sørget for at det russiske flyet styrtet over Sinai, står det i meldingen.

Dette avvises av kilder i de egyptiske sikkerhetstjenestene, som har sagt at det ikke er noe som tyder på at flyet ble skutt ned.

Flyet hadde en høyde på 35 500 fot da det plutselig mistet høyde og forsvant fra radaren et minutt senere. Det er etter det Dagbladet kjenner til bare avanserte bakke-til-luft-batterier som har kapasitet til å skyte ned fly i denne høyden, noe det er liten sannsynlighet for at IS opererer inne i Egypt.

Foto: AP Photo/Amr Nabil/NTB SCANPIX
Foto: AP Photo/Amr Nabil/NTB SCANPIX Vis mer