- IS planla offentlige halshogginger i Australia

Avverget i gigantaksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et omfattende antiterrorraid klarte australske myndigheter i går kveld og i natt å stanse det som kunne bli et grufullt terrorangrep fra «Den islamske stat».

Den australske statsministeren Tony Abbott bekrefter at IS planla offentlige halshogginger i landet, melder blant andre Sunday Morning Herald.

Statsministeren kaller det for «demonstrasjons-drap».

- Det er en stor risiko for terroristangrep mot landet vårt. Det er nettverk her i landet som, til tross for å leve her og som liker det australske liv, ønsker å gjøre oss vondt, sier han, ifølge National Post.

15 personer ble pågrepet i antiterroraksjonen. De mistenkes å være i ledtog med IS som herjer i deler av Syria og Nord-Irak. IS har den siste tida offentliggjort tre videoer der de tilsynelatende halshogger tre gisler - to amerikanske journalister og en britisk hjelpearbeider.

Ifølge Fairfax Media skal politiet ha opplysninger om at terroristene ønsket å fange tilfeldig offentlige personer, kle dem i IS-flagget og gjennomføre halshoggingen.

Over 800 tjenestemenn- og kvinner deltok i den omfattende politiaksjonen i Sydney og Brisbane. En av de pågrepne er en 22 år gammel mann. Han ble fremstilt for retten i går kveld. Ifølge retten hadde han til formål «sjokkere, forferde og skremme» befolkningen. Ifølge rettspapirene ble planene avslørt av en telefonsamtale som myndighetene kom over.

Planene som ble avverget i London minner om det brutale drapet på soldaten Lee Rigby i Woolwich i London i fjor. Vitner på stedet fortakte at mannen ble overfalt og til slutt halshogget på gata. Michael Adebolajo (29) og Michael Adebowale (22) ble dømt for drapene som ble karakterisert som et terrorangrep av britiske myndigheter.

I en video fra ITV blir en av gjerningsmennene filmet mens han ropte:

- Vi sverger ved den allmektige Allah at vi aldri vil slutte å slåss mot dere.

Dagbladet kommer med mer.