IS' propagandavideoer ryster verden: - Nærmer seg folkemord

Norske eksperter mener IS' metoder er unike i verdenshistorien.

GRUSOMT: I videoen der IS viser massehenrettelser av irakere iført sivile klær, messer en stemme: - Om Gud vil, vil det snart komme en dag hvor muslimen overalt vil føle at han er en ekte herre som andre frykter, en herre som går med hode hevet og med æren i behold. (...) Ved Gud kommer vi til å ta hevn, om enn etter lang tid. Vi kommer til å svare igjen dobbelt. Foto: NTB scanpix
GRUSOMT: I videoen der IS viser massehenrettelser av irakere iført sivile klær, messer en stemme: - Om Gud vil, vil det snart komme en dag hvor muslimen overalt vil føle at han er en ekte herre som andre frykter, en herre som går med hode hevet og med æren i behold. (...) Ved Gud kommer vi til å ta hevn, om enn etter lang tid. Vi kommer til å svare igjen dobbelt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det som skjer i grenseområdene mellom IS- og kurdiskkontrollerte områder i Irak nærmer seg noe som juridisk kan karakteriseres som folkemord, sier Irak-forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI) i Oslo til Dagbladet.

Hun har studert de grusomme videoene som lekker ut fra Irak. IS har selv offentliggjort omfattende videomateriale som viser det som skal være massedrap og henrettelser av shiamuslimer - både sivile irakere og irakiske soldater.

Ber på sine knær - Jeg har sett bortimot 800 henrettelser. En video viser en far med to sønner som graver sin egen grav mens de ber for sitt liv. Mengder av mennesker føres opp på lasteplan og kjøres bort til ferdiggravde massegraver, før en etter en blir kommandert ned, henrettet og skyflet ned i graven. I Irak ser vi nå stadig oftere former for henrettelse som tilhører etnisk rensing og folkemord, sier Hellestveit.

PÅ RAD: Ofrene geleides fram til henrettelsesstedet. Foto: NTB scanpix
PÅ RAD: Ofrene geleides fram til henrettelsesstedet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kynisk sett er dette en svært effektiv måte for IS å operere på, mener forskeren.

- Disse operasjonene har både taktiske og ideologiske funksjoner. I tillegg gjør denne framgangsmåten det mulig å drepe svært mange av gangen uten plagsomme ettervirkninger. Å drepe folk der de er etterlater et stort opprydningsarbeid, og kan føre til pest og sykdommer. Nå gjør de seg ferdig med hele problematikken, og dette er veldig foruroligende bilder. Dette er effektivisering av drap.

Veldig troverdige Et sentralt spørsmål er: Er videoene ekte?

FRAKTES VEKK: Her fraktes IS' ofre vekk i en lastebil før de skal henrettes. Foto: NTB scanpix
FRAKTES VEKK: Her fraktes IS' ofre vekk i en lastebil før de skal henrettes. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hellestveit anser det som overveiende sannsynlig.

- Jeg kan ikke bedømme hvor dette foregår eller om det faktisk er autentiske bilder, men jeg konstaterer at mengden av ulike scenarioer som kommer opp er rystende, nesten overveldende. Graden av falsifisering som vil være nødvendig for å få til så mange scener vil være umulig å gjennomføre i praksis, sier Hellestveit til Dagbladet.

Grusomme scener og koranvers

IS filmer hvordan irakere iført sivile klær stilles opp på kne foran ferdiggravde massegraver, før de henrettes mens de kneler med bakbundne hender. Ved en annen anledning blir sivilkledte menn hånet og slått før de føres opp til en bøddel som står på ei brygge. Bøddelen skyter mennene i hodet, en etter en, før de dyttes ned i vannet.

Massehenrettelser med fengslende, religiøs musikk som presenteres med koransitater og trusler om hva de ikke-troende har i vente. I videoen der hundrevis av sivilkledte irakere henrettes for fote messer en stemme:

- Hundrevis av soldater som tilhører den safavidiske rafidhi-hæren er tatt til fange. Gud er stor. Gud er stor. Om Gud vil, vil det snart komme en dag hvor muslimen overalt vil føle at han er en ekte herre som andre frykter, en herre som går med hode hevet og med æren i behold. (...) Ved Gud kommer vi til å ta hevn, om enn etter lang tid. Vi kommer til å svare igjen dobbelt.

I videoen legger IS skylda på Iraks utskjelte statsminister Nouri al-Maliki.

- Hvem trakk dere inn i dette?

- Al-Maliki. (...) Forbannet være al-Maliki. Du (al-Maliki, red. anm.) kommer aldri til å beseire Den islamske staten. Aldri.

- Det udramatiske i videoene gir det hele litt for høy grad av troverdighet, og dette framstår som veldig, veldig troverdige scener. Samtidig er jeg veldig opptatt av å understreke at man skal være ytterst kritisk til ting som ligger ute på Youtube og oppgis å vise «sannhetsvitner fra krigen».

Uhyggelig Bernt Hagtvet, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, mener IS' massehenrettelser går inn i en lang tradisjon med en streben etter renhet og avhumanisering av «de andre», der fienden reduseres til «ting» og målet er å skape et «rent» territorium.

- Forskjellen er at alle tidligere har forsøkt å holde grusomhetene skjult - mens IS' bruker et velsmurt propagandamaskineri til å kringkaste videoene på nettet for å nå så mange som mulig og for å skape frykt og der igjen rense et territorium. IS står for en uhyggelig kombinasjon av antimoderne ideologi og moderne teknologiske hjelpemidler, sier Hagtvet til Dagbladet.

- Massehenrettelser er som sådan ikke sjelden i krig, eller i samfunn under innflytelse av lukkede politiske systemer og religiøse ideologier, sier Hagtvet - og trekker paralleller mellom IS' herjinger og både Hitler og Stalins despotier, grusomhetene begått av Mao, Pol Pot, Milosevics soldater under krigen på Balkan, folkemordet i Rwanda og oppførselen til det britiske kolonistyret i Kenya og president al-Bashir i Sudan. Dette handler om etnisk rensing og «avhumanisering» av fienden, sier Hagtvet.

Han mener IS' grusomheter mot annerledes troende inngår i en lang tradisjon.

- Minner om nazismen - Det nye er at de avbilder grusomhetene og sender det ut på nettet for å skape frykt og bidra til å drive fiender ut av sine områder. Dette er nytt, og gjort mulig av ny teknologi. Det finnes mange fotos av nazistenes massedrap på Østfronten, men det var uoffisielle bilder, tatt av menige soldater og uønsket av hærledelsen. Kombinasjonen av antimoderne ideologi og omfavnelse av ny teknologi minner om nazismen. IS vil vende tilbake til en middelaldersk tilværelse og gammeldags, bokstavtro tolkning av islam, mens nazismen var et forsøk på å åndeliggjøre den sjelløse verden gjennom å dyrke en idyllisert tolkning av fortiden, sier Hagtvet.

EKSPERT:  Irak-forsker Cecilie Hellestveit mener IS' grusomme videoer er ekte. Foto: Privat
EKSPERT: Irak-forsker Cecilie Hellestveit mener IS' grusomme videoer er ekte. Foto: Privat Vis mer

- IS bruker nettet, og nazistene tok også i bruk teknologiske nyvinninger som radio og telegrafi. IS springer ut av religiøs fanatisme, mens nazismens utspring var ideologisk fanatisme forårsaket av nasjonal ydmykelse og økonomisk krise. Ydmykelsen er felles for IS og nazismen. IS føler seg ydmyket av Vesten, og inngår som sådan i en lang arabisk tradisjon, sier Hagtvet.

Ydmyket Han mener IS' ekstreme islam spiller på en følelse av å være ydmyket av Vesten.

- Det dreier seg om en endetidstenkning og brennemerkning av ofrene som objekter og ting som skal tilintetgjøres, sier Hagtvet til Dagbladet.

SAMMENLIGNER IS OG NAZISMEN: Professor Bernt Hagtvet. Arkivfoto. Nina Hansen / Dagbladet
SAMMENLIGNER IS OG NAZISMEN: Professor Bernt Hagtvet. Arkivfoto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Denne avhumaniseringen finner du også hos begge sider i den pågående Gaza-konflikten.

Advarer mot folkemord

Både FN og USAs president Barack Obama har advart mot folkemord i Nord-Irak. Obama ga grønt lys for luftangrep mot IS etter at opptil 40 000 kurdiske flyktninger fra minoriteten yezidiene ble omringet på Sinjar-fjellene i Nord-Irak med et ultimatum fra IS:

Konverter til islam eller dø.

I en uttalelse tirsdag sier FNs spesialutsending for minoritetsspørsmål, Rita Izsák:

- Alle mulige grep må tas - raskt - for å unngå at et potensielt folkemord finner sted i løpet av få dager eller timer. Sivile må beskyttes på bakken, og eskorteres ut av situasjoner der de er i ekstrem fare.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer