IS' propagandavideoer ryster verden: - Nærmer seg folkemord

Norske eksperter mener IS' metoder er unike i verdenshistorien.

GRUSOMT: I videoen der IS viser massehenrettelser av irakere iført sivile klær, messer en stemme: - Om Gud vil, vil det snart komme en dag hvor muslimen overalt vil føle at han er en ekte herre som andre frykter, en herre som går med hode hevet og med æren i behold. (...) Ved Gud kommer vi til å ta hevn, om enn etter lang tid. Vi kommer til å svare igjen dobbelt. Foto: NTB scanpix
GRUSOMT: I videoen der IS viser massehenrettelser av irakere iført sivile klær, messer en stemme: - Om Gud vil, vil det snart komme en dag hvor muslimen overalt vil føle at han er en ekte herre som andre frykter, en herre som går med hode hevet og med æren i behold. (...) Ved Gud kommer vi til å ta hevn, om enn etter lang tid. Vi kommer til å svare igjen dobbelt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det som skjer i grenseområdene mellom IS- og kurdiskkontrollerte områder i Irak nærmer seg noe som juridisk kan karakteriseres som folkemord, sier Irak-forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI) i Oslo til Dagbladet.

Hun har studert de grusomme videoene som lekker ut fra Irak. IS har selv offentliggjort omfattende videomateriale som viser det som skal være massedrap og henrettelser av shiamuslimer - både sivile irakere og irakiske soldater.

Ber på sine knær - Jeg har sett bortimot 800 henrettelser. En video viser en far med to sønner som graver sin egen grav mens de ber for sitt liv. Mengder av mennesker føres opp på lasteplan og kjøres bort til ferdiggravde massegraver, før en etter en blir kommandert ned, henrettet og skyflet ned i graven. I Irak ser vi nå stadig oftere former for henrettelse som tilhører etnisk rensing og folkemord, sier Hellestveit.

Kynisk sett er dette en svært effektiv måte for IS å operere på, mener forskeren.

- Disse operasjonene har både taktiske og ideologiske funksjoner. I tillegg gjør denne framgangsmåten det mulig å drepe svært mange av gangen uten plagsomme ettervirkninger. Å drepe folk der de er etterlater et stort opprydningsarbeid, og kan føre til pest og sykdommer. Nå gjør de seg ferdig med hele problematikken, og dette er veldig foruroligende bilder. Dette er effektivisering av drap.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.