- IS samlet alle på skoleplassen og skilte menn fra kvinner. Så ble mennene skutt

Ville ikke konvertere - ble drept.

FORTSETTER DRAPENE:  Dette bildet vises i en propagandavideo for gruppa Den islamske stat IS. I dag skal den beryktede terrorgruppa ha gjennomført enda en masskare, av et stort antall yezidier i byen Kojo. Årsak: De ville ikke konvertere til islam. Foto: Afp/Scanpix
FORTSETTER DRAPENE: Dette bildet vises i en propagandavideo for gruppa Den islamske stat IS. I dag skal den beryktede terrorgruppa ha gjennomført enda en masskare, av et stort antall yezidier i byen Kojo. Årsak: De ville ikke konvertere til islam. Foto: Afp/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I ettermiddag ble det klart at Norge bistår USA med et Hercules-fly for å gi humanitær hjelp til de over 1,4 millionene menneskene som nå er på flukt fra den beryktede gruppa Den islamske stat (IS) i Irak. Etter kunngjøringen møtte utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Søreide Eriksen en gruppe norsk-kurdere. De var i sjokk. Like før møtet kom telefonen fra Irak:

- Vi fikk vite at IS nå massakrerer yezidier i den nord-irakiske byen Kojo. IS har omringet byen siden 3. august, men i dag gikk de til angrep. Vi får meldinger om at mange hundre er drept. I tillegg blir kvinnene og jentene i byen bortført, sier Revin Aswad til Dagbladet.

- Må handle nå Hun er tydelig sliten.

- Meldingene vi hører nå er nesten ikke til å tro. De har startet et massedrap på innbyggerne. Vi har fått vite at alle er drept. De har også kidnappet landsbyens kvinner, sier Aswad.

Også hjelpeorganisasjonen Yazidi Solidarity and Fraternity Leagu melder om massakre i byen Kojo, via sin partnerorganisasjon Norsk Folkehjelp.

- Vi vet at en massakre ble begått i byen Kojo i dag. Landsbyen hadde 300 familier, rundt 1200 mennesker. For noen dager siden kom truslene til innbyggerne om at de blir drept hvis de ikke konverterer, forteller Trude Falch i Norsk Folkehjelp til Dagbladet.

CNN melder også i kveld om kidnapping av rundt 100 kvinner og drap på Kojos menn.

Et par menn overlevde Ifølge Norsk Folkehjelps programkoordinator i Nord-Irak klarte 200 av de 300 familiene å flykte før byen ble omringet.

- Hundre familier var igjen i byen da IS i dag gikk inn med tunge kjøretøy. De samlet alle familiene på skoleplassen og skilte menn fra kvinner. Kvinnene og barna ble ført bort i kjøretøy som stod og ventet. Så startet massakren av mennene. Alle ble skutt, forteller Falch.

Hun fortsetter:

I SJOKK:  Norsk-kurdiske Rewin Aswad er yezidi, og er utmattet og målløs over herjingene til den voldelige gruppa Den islamske stat (IS). - Nå har vi akkurat fått meldinger om en ny massakre av yezidier i byen Kojo. Vi hører at flere hundre er drept, sier hun. Foto: Line Fransson / Dagbladet
I SJOKK: Norsk-kurdiske Rewin Aswad er yezidi, og er utmattet og målløs over herjingene til den voldelige gruppa Den islamske stat (IS). - Nå har vi akkurat fått meldinger om en ny massakre av yezidier i byen Kojo. Vi hører at flere hundre er drept, sier hun. Foto: Line Fransson / Dagbladet Vis mer

- Hvordan vet vi så at dette skjedde? Et par av mennene som ble skutt overlevde. En av dem klarte å ringe ut og fortelle historien. Situasjonen er forferdelig. Det internasjonale samfunnet må handle nå, situasjonen er akutt.

- Norge bør og bidra militært Kojo er en av tre landsbyer i området som har vært omringet av IS siden i begynnelsen av august. Byen har ifølge Norsk Folkehjelp rundt 1200 innbyggere. Alle tilhører yezidi-minoriteten.

- Selv om jeg er helt satt ut av disse forferdelige opplysningene, er jeg samtidig også stolt over at den norske regjering har bestemt å hjelpe med dette militærflyet sånn at folk kan få humanitær hjelp. Folk bor på gata og har ingenting. Situasjonen er så ille at flere sier det hadde vært bedre å være igjen i hjemmene og dø der. Situasjonen er forferdelig. Derfor håper jeg at Norge etter hvert også vil bidra militært også. Vi trenger hjelp for å bli kvitt disse monstrene, sier Aswad.