IS setter kurdernes hus i Kobani i brann

Den beryktede terrorgruppa forsøker å storme byen fra den sør-vestlige delen av byen.

SER PÅ BYEN SIN:  Kurdere står på en bakketopp på den tyriske-syriske grensa og ser at røyken stiger opp fra den syriske byen Ain al-Arab, mer kjent som Kobani by. Ifølge en kilde inne i Kobani, brenner nå krigere i Den islamske stat ned husene til en rekke kurdere. Foto: Aris Messinis/Afp/Scanpix
SER PÅ BYEN SIN: Kurdere står på en bakketopp på den tyriske-syriske grensa og ser at røyken stiger opp fra den syriske byen Ain al-Arab, mer kjent som Kobani by. Ifølge en kilde inne i Kobani, brenner nå krigere i Den islamske stat ned husene til en rekke kurdere. Foto: Aris Messinis/Afp/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VED KOBANI-GRENSA TIL SYRIA/OSLO (Dagbladet): Kampen om den syriske grensebyen Kobani fortsetter. I dag ses røykskyer opp fra den kurdiske byen.

- Jeg kan se at et bygg brenner, sier Ardal Shahin, en kurdisk geriljakriger i Kobani på telefon.

Ny taktikk Han melder at Den islamske stat, IS, nå setter husene til kurderei brann. Det skjer både i og rundt byen. Vitner forteller om røykskyer en rekke steder.

- Kanskje de setter husene i brann for å skape mye røyk, for så å kunne angripe og ta mer av byen, fortsetter Shahin.

Det er for tre dager siden at kurderne i Kobani begynte å observere at IS tenner på hus. I dag brenner de langt flere hus enn siste dager. IS har kontroll i den østlige og sør-vestlige delen av byen nå, ifølge kurderen. Det er her de tenner på husene.

Gjør som Saddams folk Ifølge Dagbladets reporter, Kassem Hamade, bruker IS nå samme taktikk som Saddam Husseins informasjonsminister, Mohammed as-Sahah (Bagdad Bob) hyllet under amerikanernes invasjon i Irak i 2003.

- I dag tidlig oppdaget vi at det kom røyk opp en rekke steder. Utover ettermiddagen rykket IS framover fra den syd-vestlige siden i byen. Vi ble tvunget på retrett. Nå kan jeg se at deres militærlager brenner. Jeg ser det fra to kilometers avstand, sier Shahin på telefon.

Sivile igjen i byen Det høres mye støy i bakgrunnen. Barn og kvinner prater høyt. Ifølge enkelte kurdiske kilder, finnes det fremdeles flere tusen sivile igjen i byen. Samtidig meldes det om mangel på både mat og vann.

- Vi klarte å komme oss inn i et område i den sør-vestlige delen av byen, hvor vi fant et lager av væske og mat. Nå deler vi ut dette til sivilbefolkningen, sier Shahin.

Fra den tyrkiske siden av grensa er det nå vanskelig å finne ut hvilke områder av Kobani som kontrolleres av IS - og hvor de kurdiske styrkene oppholder seg.

- Har ikke nok våpen Den siste tida har amerikanske fly bombet IS' biler og bygninger hvor de har oppholdt seg, inkludert mål nær Kobani by. Men angrepene har ikke klart å stoppe IS fra å avansere stadig lengre inn mot byen. Kurderne melder om at de hele tida taper terreng på bakken.

BEGRAVER SINE DØDE:  Kudere i byen Suruc minner sine kjære som er falt i krigen mot IS i og rundt Kobani. Foto: Aris Messinis/Afp/Scanpix
BEGRAVER SINE DØDE: Kudere i byen Suruc minner sine kjære som er falt i krigen mot IS i og rundt Kobani. Foto: Aris Messinis/Afp/Scanpix Vis mer

Minst 553 personer er drept i løpet av de siste ukene i kampen om Kobane, melder BBC. Kobani er en viktig strategisk by siden den grenser til Tyrkia.

- Vi er ikke nok krigere. Og de som kommer, er uten våpen. Uten våpen klarer vi ikke å stå imot, sier Idris Nassan ifølge Reuters.

Kampene i og rundt byen fortsatte i dag, ifølge korrespondenter som befinner seg på den tyrkiske sida av grensa. Rundt 200 000 kurdere har flyktet i løpet av den siste måneden som kampene har rast i og rundt Kobani.

MAKTESLØSE:  Tyrkiske soldater og skuelystne står og ser hva som skjer i byen Kobani, kort vei unna. Foto: Aris Messinis/Afp/Scanpix
MAKTESLØSE: Tyrkiske soldater og skuelystne står og ser hva som skjer i byen Kobani, kort vei unna. Foto: Aris Messinis/Afp/Scanpix Vis mer