- VANLIGERE PÅ SIKT - Jeg er mer bekymret for at noen av flyktningene radikaliseres og rekrutteres til ekstreme miljøer etter ankomst. Det er nemlig et langt vanligere fenomen, sier Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt. Foto: Ingar Storfjell / NTB Scanpix
- VANLIGERE PÅ SIKT - Jeg er mer bekymret for at noen av flyktningene radikaliseres og rekrutteres til ekstreme miljøer etter ankomst. Det er nemlig et langt vanligere fenomen, sier Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt. Foto: Ingar Storfjell / NTB ScanpixVis mer

IS sier de sender terrorister med flyktningene. Terrorekspert mer bekymret for radikalisering på sikt

- «Vi kommer og tar dere» er mest for å skape frykt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I januar sa en kilde fra IS til Buzzfeed at de sender jihadister inn sammen med flyktningene til Europa. «Bare vent!» sa han ifølge nettstedet. Mandag denne uka refererte Daily Express i England artikkelen, og allerede er sistnevnte delt av flere hundre tusen på Facebook.

Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) er en internasjonalt anerkjent ekspert på islamistisk terror. Han ser utsagnet først og fremst som forsøk på å skape frykt.

- Det har vært flere utsagn av denne typen de siste årene. De er en del av en generell retorikk fra IS-miljøer om at «vi kommer og tar dere» og må først og fremst forstås som skremselspropaganda. Det er godt mulig infiltrasjon forekommer, men vi snakker i så fall antakelig om små tall og dermed om en veldig liten andel av flyktningene, sier Hegghammer til Dagbladet. 

Ingen grunn til å sende folk Han kjenner ikke til eksempler på at nylig ankomne flyktninger fra Syria har vært involvert i angrepsplott i Europa, og ser ingen grunn til at IS skulle trenge å sende folk til Europa.

- Det er nok IS-sympatisører her allerede til å drive propagandavirksomhet og utføre aksjoner, sier Hegghammer.

Han påpeker at det er mulig å sende inn et spesialtrent angrepslag for en storaksjon, men sier man da snakker om et fåtall mennesker som uansett har mange andre muligheter til å komme seg inn. Hegghammer mener fokuset bør rettes et annet sted.

- Jeg er mer bekymret for at noen av flyktningene radikaliseres og rekrutteres til ekstreme miljøer etter ankomst. Det er nemlig et langt vanligere fenomen. Vi må ikke glemme at den europeiske jihadistbevegelsen vokste fram på 1990-tallet blant politiske flyktninger fra Nordafrika og Midtøsten.

Mange tsjetsjenere blant norske fremmedkrigere Her i Norge finnes mange eksempler på radikaliserte personer med flyktningebakgrunn, sier han.
- Se for eksempel på Hasan Dhuhulow eller på andelen tsjetsjenere blant de norske fremmedkrigerne. Vi kan selvfølgelig ikke slutte å hjelpe mennesker i nød, men hvis vi først skal snakke om sikkerhetsdimensjonen i dette, er de langsiktige utfordringene antakelig større enn de kortsiktige.

Dhuhulow kom foreldreløs til Norge som niåring og bodde mange år i Larvik, før han ble radikalisert i tenårene og flyttet til Mogadishu. Han var med på Westgate-massakren i Nairobi i 2013, før han ble drept samme sted. 

- Hvordan kan vi hindre radikalisering?
- Vi vet igrunn ikke hvordan man hindrer radikalisering, men formodentlig hjelper det med integrering og arbeidsdeltakelse, samt proaktivt politiarbeid mot radikale lederskikkelser.

- Er sikkerhetsproblemet så stort at vi heller burde la være å ta imot flyktninger?
- Nei, selvsagt kan vi ikke stenge grensene fordi en liten del av flyktningene kan utgjøre en sikkerhetstrussel en gang i fremtiden.  Men vi må være klar over muligheten og tilpasse mottaksapparat, integreringspolitikk, og sikkerhetstjenestenes ressurser til utfordringen, sier Hegghammer til Dagbladet.