ANGREP: Den islamske stat (IS) skal ifølge flere rapporter ha angrepet og ødelagt historiske monumenter i den irakiske byen Khorsabad nord i landet. Foto:  AFP PHOTO/ HUBERT DEBBASCH
ANGREP: Den islamske stat (IS) skal ifølge flere rapporter ha angrepet og ødelagt historiske monumenter i den irakiske byen Khorsabad nord i landet. Foto: AFP PHOTO/ HUBERT DEBBASCHVis mer

IS skal ha angrepet ny oldtidsby i Irak

FN-sjef fordømmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den islamske stat (IS) skal ifølge flere rapporter ha angrepet og ødelagt historiske monumenter i den irakiske byen Khorsabad nord i landet.

Det melder AP.

Khorsabad ble grunnlagt under navnet Du-Sharrukkin for over 2700 år siden. Turistminister Adel Shirshab frykter nå at deler av den historiske byen vil bli ødelagt for alltid.

Knust Tidligere er både Nineveh-musset i Mosul og byen Nimrud blitt angrepet og historiske gjenstander er knust og ødelagt.

For halvannen uke siden ble det publisert en fem minutter lang videoen som viser hvordan en gruppe menn velter skulpturer ned fra støttene de står på og deretter knuser dem med slegge.

De store ødeleggelsene fant sted i Mosul, nord i Irak. Mosul er Iraks nest største by, og en av dem terrororganisasjonen har tatt over i sin offensiv i Irak og Syria.

Tunge kjøretøyer Og rett før helga ble det kjent at IS sto for nye angrep.

- IS har angrepet den historiske byen Nimrud og ødelagt den med bruk av tunge kjøretøyer, het det i en uttalelse fra Iraks departement for turisme og fortidsminner.

- Ennå vet vi ikke hvor omfattende ødeleggelsene er, sa tjenestemannen som ikke ønsker å bli navngitt.

Nimrud ble grunnlagt på 1200-tallet f.Kr. og var en stor og viktig by ved bredden av Tigris i oldtidens Assyria. Den ligger 30 kilometer sør for Iraks nest største by Mosul, der IS har sitt hovedkvarter i Irak.

FN-sjef Ban Ki-moon ber det internasjonale samfunnet stanse IS-opprørernes ødelegger av arkeologiske kulturminner i Irak, melder NTB.

IS' raseringer av uvurderlige oldtidsskatter er en krigsforbrytelse, fastslår Ban.

Iraks turist- og antikvitetsminister ba søndag den USA-ledede koalisjonen mot IS om å angripe opprørerne fra lufta for å beskytte minnesmerkene.