Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den islamske stat:

IS skal ha gjennomført sin første massehenrettelse i år

Ukjent hvem ofrene var.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): IS skal ha henrettet 33 mennesker i østlige Syria onsdag, ifølge eksilgruppa The Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Eksilgruppa skriver at de hadde aktivister til stede i al-Mayadin-ørkenen da henrettelsene fant sted.

Første i år

Den londonbaserte gruppa skriver at det er en største og første store massehenrettelsen gjennomført av Den islamske stat i år.

I rapporten skrives det at personer mellom 18 og 25 år ble drept med skarpe verktøy.

Gruppa skriver at de ikke vet bakgrunnen til ofrene, om de var soldater for en av sidene i krigen, eller om de var personer «dømt» i Den islamske stat.

Angrep i Irak

Rapporten kommer etter at minst 31 mennesker ble drept og minst 42 såret da flere selvmordsbombere gikk til angrep mot byen Tikrit i Irak, dette også onsdag.

Ifølge en politiløytnant begynte angrepet med at tre militante opprørere løsnet skudd sentralt i byen natt til tirsdag, før de senere sprengte seg selv i boliger i området, skriver NTB.

Dødstallet ventes å stige. En anonym sikkerhetskilde sier til nyhetsbyrået DPA at minst 35 ble drept i "en rekke selvmordsangrep fra IS". Tidligere sa en talsperson for lokale myndigheter til AFP at det var snakk om minst fem selvmordsbombere.

Videre sa han at tre av selvmordsbomberne ble drept av sikkerhetsstyrker før de rakk å sprenge seg selv, mens to av dem rakk å detonere bombene sine. Den anonyme kilden til DPA sier på sin side at det er snakk om 15 opprørere som skal ha infiltrert Tikrit natt til onsdag.

- Skamløst

Onsdag deltok utenriksminister Brende på en stor Syria-konferanse i Brussel. Der kom han med en kraftig advarsel mot de bruddene man tidligere har sett på krigens regler i beleiringen av byer som Aleppo nord i Syria.

FATTIGMANNENS ATOMBOMBE: til tross for å ikke være like ødeleggende som atombomber, er kjemiske bomber fremdeles meget effektive. Se historien bak de dødelige våpenet som har tatt livet av flere sivile i Syria. Vis mer

- Det er opprørende hvordan folkeretten skamløst ignoreres. Bruken av beleiring og utsulting som krigsvåpen er simpelthen sjokkerende, sa Brende. Han bekrefter overfor NTB at de samme reglene må gjelde i Raqqa.

- Når man skal frigjøre områder som ISIL kontrollerer, skal man selvsagt forholde seg til krigens folkerett og de humanitære reglene i forbindelse med befrielsen, sier Brende. Norge opererer alltid i tråd med folkeretten, fastholder han.

- Det er en selvfølge for oss. Jeg forventer at koalisjonen mot ISIL gjør det samme når områder skal frigjøres fra ISIL, sier Brende.