MOSUL: Dokumentene ble funnet i restene av Mosul-universitetet, som ble gjenerobret av irakiske spesialstyrker. Foto:. REUTERS/Marko Djurica
MOSUL: Dokumentene ble funnet i restene av Mosul-universitetet, som ble gjenerobret av irakiske spesialstyrker. Foto:. REUTERS/Marko DjuricaVis mer

IS skal ha testet dødelige giftstoffer på fanger: Sammenlignes med Nazi-eksperimenter

Spesialstyrker skal ha fått fatt i dokumentasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IS skal ha testet dødelige giftstoffer på fanger, sammenlignet med Nazi-eksperimenter, for å utvikle nye kjemiske våpen. Dette er ifølge dokumenter The Times har fått tilgang til.

Produksjon og testing av to kjemiske forbindelser
Dokumentene er verifisert som IS-papirer av britiske og amerikanske spesialstyrker. De allierte frykter at terrornettverket gjennomførte forsøkene målrettet for vestlige individer i fremtidige angrep. Kjemikaliene, som brukes som sprøytemidler til planter, er lett tilgjengelige.

Dokumentene, skrevet på arabisk, rapporterer om produksjon og testing av to kjemiske forbindelser, thalliumsulfat og en nikotinbasert forbindelse.

SVÆRT DØDELIG: Hjerteskjærende scenener fra Idlib-provinsen i Syria, like etter at angrepet fant sted 4. april. Video: CNN / haam News Network, Qasioun News Agency, Syria Civil Defense, SMART Vis mer Vis mer

Terrororganisasjonen skal ha forgiftet en mann som veide over 100 kilo, ved å gi ham mat eller vann forurenset med thalliumsulfat.

Dokumentene rapporterer at etter to dager begynte offeret å lide av kvalme, feber og hevelse i mage og hjerne. Han ble erklært død ti dager senere.

Den kjemiske forbindelsen beskrives som en ideell dødelig gift, fordi den er vanskelig å oppdage og symptomene er forsinket.

Jihadistene ble rådet til å gi thalliumsulfatet gjennom mat eller vann fordi det lett løses i væske, noe som fører til frykt for at de målrettet kan bruke samme metoder på vestlige mål.

Den andre forbindelsen, et nikotinmiddel, skal ha blitt testet både ved injeksjon og berøring. Testen resulterte i at offeret mistet bevisstheten innen «sekunder etter levering» og ble erklært død innen to timer. En annen mann ble utsatt for testing ved å få middelet smurt på huden. Han mistet raskt bevisstheten, men ble ikke rapportert død.

«Nesten Holocaust-lignende»
Thalluimsulfat er kommersielt tilgjengelig som et sprøytemiddel for planter i mange land. For nikotinforbindelsen kreves ingredienser som kan hentes fra sigaretter og våpenforsyninger.

Dokumentene inkluderte fulle oppskrifter og instruksjoner for fremstilling av nikotingiften. IS erkjenner at en motgift mot thalliumgiften kan bli gitt innen seks timer. Men dokumentene hevder at det ikke finnes en motgift mot nikotingiften.

FATTIGMANNENS ATOMBOMBE: til tross for å ikke være like ødeleggende som atombomber, er kjemiske bomber fremdeles meget effektive. Se historien bak de dødelige våpenet som har tatt livet av flere sivile i Syria. Vis mer

I rapporten avslører IS sin tilsynelatende vellykkede innsats i å utvikle dødelige og lettfremstilte kjemiske våpen. Dette ser også ut til å være det første beviset på at gruppen utfører kjemiske tester på mennesker.

Hamish de Bretton-Gordon, en britisk ekspert på kjemiske våpen, beskriver testingen IS utfører på mennesker som «nesten holocaust-lignende» til The Times.

- Dette er et forferdelig tilbakeblikk til nazistene som ville teste nervegass på levende mennesker. Under andre verdenskrig gjennomførte nazistene tusenvis av dødelige eksperimenter med sennepsgass på fanger i Sachsenhausen, konsentrasjonsleiren nær Berlin.

Funnet på Mosul-universitetet
IS har i økende grad tatt i bruk kjemiske midler, med dusinvis av klorgassangrep på irakiske tropper de siste månedene. Det har også vært sennepsgassangrep i Syria.

Ifølge The Times ble papirene funnet på Mosul-universitetet av irakiske spesialstyrker etter at universitetet ble tatt fra jihadistene.

Mosul-universitetet antas å ha vært et sentrum for et komplekst kjemisk våpenutviklingsprogram, drevet av IS i tre år før irakiske styrker begynte å ta tilbake byen i oktober.

Programmet ble dermed flyttet til Raqqa, Syria. Nylig skal det ha blitt flyttet til et område nær den irakisk-syriske grensen. Eksperter mener at gruppen har rekruttert forskere fra hele verden, samtidig som de skal bruke eksperter på kjemiske våpen fra Saddam Husseins tidligere regime.