Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valget i Pakistan

IS skal stå bak angrepet i Pakistan som drepte over 30

Ei bombe har drept over 30 personer og skadet mer enn 35 i Quetta. IS skal stå bak angrepet.

SELVMORDSANGREP: Rundt 30 personer ble drept og flere skadet da en selvmordsbombe sprengte utenfor et valglokale i Quetta, Pakistan. IS har påtatt seg ansvaret for angrepet. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyhetsbyrået AP meldte på Twitter like før klokka 8.45 norsk tid at 25 personer er drept etter det som skal ha vært et selvmordsangrep utenfor et valglokale i nærheten av Eastern Bypass i Quetta, Balochistan på onsdag.

Tallene ligger nå på 30, ifølge flere lokale tjenestemenn og en lege, skriver Sky News på Twitter klokka 10.13 norsk tid. En politimann og to barn skal være blant de drepte.

I tillegg er mer enn 35 skadet i angrepet. Eksplosjonen skal ha skjedd i nærheten av en politibil som patruljerte området rundt det folksomme valglokalet.

Tallene kan stige

Reuters melder at IS skal ha påtatt seg ansvaret for angrepet kort tid etter. Både IS og pakistansk Taliban har truet med angrep på valgdagen, skriver NTB.

Terrorgruppen skal ha påtatt seg ansvaret for den blodige eksplosjonen via sitt eget nyhetsbyrå Amaq News Agency.

De sier at angrepet skal ha skjedd gjennom en selvmordsbomber, men gir ingen flere detaljer.

En lege ved ett av byens sykehus, Mohamed Jaffar, bekrefter dødstallet. Han sier også at det kan stige ettersom tilstanden er kritisk for noen av de sårede. Blant de døde er det også flere barn, opplyser Jaffar til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Forsøkte å ta seg inn i valglokalet

Angrepet skjedde i forbindelse med valget på ny nasjonalforsamling i Pakistan som er i dag, og fant sted bare timer etter at valglokalet i Quetta åpnet.

Selvmordsbomberen skal ha forsøkt å ta seg inn i lokalet, men sprengte seg selv da han ble stoppet av politiet, ifølge Hashim Ghilzai, en tjenestemann i Quetta.

En mann som sto og ventet på å avgi stemme, sier til nyhetsbyrået AP at han så en motorsykkel kjøre inn i folkemengden bare sekunder før eksplosjonen.

- Det var et øredøvende smell og deretter en tykk sky med røyk og støv og så mye gråt fra menneskene som ble såret, sier Abdul Haleem, som mistet onkelen sin i angrepet.

Over 370 000 soldater og politifolk er utplassert for å hindre angrep mot pakistanske velgere på valgdagen.

Frykter flere angrep

Angrepet har gjort at mange i Balochistan-provinsen er redde for å forlate hjemmene sine på valgdagen, skriver The Guardian. Over 100 millioner pakistanere er registrert som velgere.

- Nå har mange sluttet å gå til valglokalene for å stemme fordi de frykter flere angrep, sier Abid Mir som bor i Quetta til avisa.

Stemningen rundt valglokalet er anspent, ifølge Al Jazeeras journalist Kamal Hyder som er på stedet.

Hyder er likevel optimistisk med tanke på oppslutningen da mange har dukket opp for å stemme hittil.

QUETTA: I forrige uke marsjerte innbyggere i Quetta til minne om den pakistanske politikeren Siraj Khan Raisani, som ble drept i selvmordsangrepet mot et valgarrangement i Mastung for knapt to uker siden. På valgdagen rammet volden igjen. Foto: Arshad Butt / AP / NTB scanpix.
QUETTA: I forrige uke marsjerte innbyggere i Quetta til minne om den pakistanske politikeren Siraj Khan Raisani, som ble drept i selvmordsangrepet mot et valgarrangement i Mastung for knapt to uker siden. På valgdagen rammet volden igjen. Foto: Arshad Butt / AP / NTB scanpix. Vis mer

Imran Khan, kandidat for statsministerposten og tidligere cricketstjerne, oppfordret Pakistan til å slå tilbake mot terroristene ved å bruke stemmeretten.

- Forferdelig terrorangrep i Quetta av Pakistans fiender som forsøker å ødelegge den demokratiske prosessen, skriver Khan på Twitter.

Skylder på sikkerheten ved lokalet

Yasmeen Lehri, kandidat for den provinsielle forsamlingen fra Quetta, mener at sikkerhetsproblemer ved valglokalet førte til det blodige angrepet.

- Det er absolutt et sikkerhetsproblem. Sikkerhetsstyrkene skulle ha lært av angrepet som skjedde i Mastung, og kommet opp med strategier for å hindre slike angrep, men de har ikke lært noen ting, sier hun til nyhetsbyrået AP.

Lehri understreker at IS har vært aktive i Balochistan siden 2016.

Den 13. juli ble 149 mennesker drept i et selvmordsangrep mot et valgarrangement i Mastung, en by i nærheten av Quetta. IS påtok seg ansvaret for angrepet.

Tidligere på onsdag ble en politimann drept og tre andre såret da en håndgranat ble kastet mot et valglokale i en landsby i provinsens Khuzdar-distrikt.