PALMYRA: Bygninger i oldtidsbyen Palmyra skal være ødelagt. Foto: SANA via AP / NTB scanpix
PALMYRA: Bygninger i oldtidsbyen Palmyra skal være ødelagt. Foto: SANA via AP / NTB scanpixVis mer

- IS sprengte oldtidstempel i Palmyra

Bygget i år 17.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IS har sprengt tempelet Baal Shamin, en av de største severdighetene i oldtidsbyen Palmyra i Syria, opplyser landets sjef for fortidsminner.

- Daesh plasserte en stor mengde sprengstoff i Baal Shamin-tempelet i dag og sprengte det. Eksplosjonen førte til store skader, sa Maamoun Abdul Karim til nyhetsbyrået AFP søndag.

Daesh er et annet navn på ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) som brukes på arabisk.

- Jeg ser Palmyra ødelegges foran øynene mine. Må Gud hjelpe oss i dagene som kommer, sier han til Reuters. Den London-baserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som overvåker krigen i Syria, bekrefter ødeleggelsene på tempelet.
Bekymring Ekstremistgruppen tok kontroll over Palmyra den 21. mai, noe som skapte internasjonal bekymring for at oldtidsbyens ruiner, som står på UNESCOs verdensarvliste, skulle bli fullstendig ødelagt.

IS har et fundamentalistisk religiøst syn og ser på statuer og andre gjenstander som avgudsdyrkelse.

- Våre mørkeste spådommer skjer dessverre nå, sier Abdulkarim. Baal Shamin ble bygget i år 17 etter Kristus og ble utvidet under styret til den romerske keiseren Hadrian i 130 år etter Kristus.

Arkeolog drept Sprengingen av tempelet skjer kun dager etter det ble kjent at IS-opprørere hadde halshogd den kjente arkeologen og tidligere sjefen for oldtidsmyndighetene i Palmyra gjennom over 50 år, den 82 år gamle Khaled Asaad.

Søndag opplyste Asaads familie at IS-opprørere hadde skjendet liket av 82-åringen etter å ha henrettet ham tirsdag.

I juni sprengte IS to gamle helligdommer i Palmyra som ikke var en del av byens romerske ruiner, men som gruppen anså for å være hedenske. Før erobringen i mai opplyste syriske tjenestemenn at de hadde flyttet hundrevis av byens gamle statuer til trygge steder i frykt for at de ville bli ødelagt av de ytterliggående opprørerne.

(NTB)


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram