Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terror i London

IS-støttespillere «feirer» London-terroren. Hevder angrepet var hevn for denne bomba

Storbritannia rammet av terror for tredje gang på under tre måneder. 

RAF-BOMBE: Det britiske flyvåpenet RAF bekreftet at dette bildet - av en Paveway IV-bombe - er ekte. Bomba skal ha blitt sendt mot IS i Syria fra flyvpåpenets base på Kypros like etter angrepet i Manchester 22. mai. I flere tråder på meldingstjenester feirer IS-sympatisører lørdagens angrep i London. Blant annet hevder IS-sympatisører angrepet var hevn for denne bomba.
RAF-BOMBE: Det britiske flyvåpenet RAF bekreftet at dette bildet - av en Paveway IV-bombe - er ekte. Bomba skal ha blitt sendt mot IS i Syria fra flyvpåpenets base på Kypros like etter angrepet i Manchester 22. mai. I flere tråder på meldingstjenester feirer IS-sympatisører lørdagens angrep i London. Blant annet hevder IS-sympatisører angrepet var hevn for denne bomba. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storbritannia ble lørdag kveld igjen utsatt for et forferdelig terrorangrep. Minst sju mennesker ble drept i angrepet da en varebil kjørte på fotgjengere før tre menn begynte å angripe folk med kniv. 48 mennesker er skadd i angrepet.

Angrepet skjedde mindre enn to uker etter at 22 personer ble drept og over 100 ble såret da en selvmordsbomber utløste en sprengladning etter en Ariana Grande-konsert i Manchester Arena 22. mai.

Trusselnivået i Storbritannia har vært på det høyeste nivået etter angrepet, og britisk politi gjorde en rekke arrestasjoner i Manchester etter angrepet. Likevel ble landet igjen rammet av grusom terror.

DASHCAM: Radoslav Petrov kjørte over London Bridge like etter at en varebil hadde meid gjennom en folkemengde. Videoen viser mennesker i sjokk som kommer løpende i kaoset kort tid etter hendelsen. Video: CNN / Radoslav Petrov Vis mer

IS-propaganda

IS hevder de står bak begge angrepene i Storbritannia. Påstanden fra IS ble framsatt gjennom Amaq, et av terrorgruppas mange propagandaorganer, i går kveld - 24 timer etter angrepet - og er ikke bekreftet. IS hevder angrepet ble gjennomført av deres terrorister.

De har imidlertid ikke kommet med mer informasjon om angrepet - og ifølge terrorforsker Charlie Winter ble påstanden fra IS bare delvis publisert.

Terrorgruppa har drevet med sin sedvanlige propaganda de siste ukene, og truslene om vold og terror har vært spesielt rettet mot Storbritannia. Meldingene har også kommet i etterkant av angrepet i London lørdag kveld.

Feiret angrepet

TERROREN I LONDON: Søndag formiddag talte Theresa May etter terroren i London. Det var en preget statsminister som delte et tydelig budskap - nå er det nok. Gårsdagens angrep i London er det tredje terrorangrepet Storbritannia har blitt utsatt for siden slutten av mars. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge etterretningsgruppa SITE, som overvåker en rekke ekstremistmiljøer på internett, skal IS-kontoer ha feiret London-angrepet på nettet - slik de også gjorde etter angrepet i Manchester.

Blant «feiringene» som ble lagt ut av IS-sympatisører på en meldingstjeneste er det et bilde av en bombe med påskriften «With love from Manchester» - med kjærlig hilsen fra Manchester.

Bildet ble spredt på nettet i dagene etter bombeangrepet i Manchester. Mange antok at bildet var falskt. Men det var det ikke.

- I kveld svarte vi

En talsperson for det britiske luftforsvaret RAF bekreftet overfor Telegraph at bildet er ekte og viser en beskjed skrevet på ei Paveway IV-bombe på et britisk fly som gjennomførte bombing av IS i Syria fra RAFs Akrotiri-base på Kypros.

En talsperson for det britiske forsvarsdepartementet bekreftet også at bildet er ekte overfor Huffington Post. IS-sympatisører på sosiale medier har i ettertid av London-angrepet hevdet terroren var hevn for bombene sendt etter Manchester.

- Dette er deres varer og i kveld svarte vi, heter det i en IS-tråd på meldingstjenesten Telegram, ifølge direktør for SITE, Rita Katz.

IS har som vane å svare med oppfordring til terror når de blir utsatt for offensiver fra vestlige land.

Liknende IS-tråder på meldingstjenesten har oppfordret til å drepe sivile ved å «kjøre over dem med lastebiler». På plakaten spredt i IS-tråder på sosiale medier og meldingstjenester er også en pistol og en kniv avbildet.

Kjenner identiteten

Det er fortsatt ikke avklart hvilken eventuell tilknytning gjerningspersonene i London kan ha hatt til Den islamske stat.

Både britisk politi og statsminister Theresa May har uttalt at de kjenner identiteten til alle de tre som utførte angrepet i London lørdag kveld, men vil ikke frigi deres identitet før det er klart om de handlet alene. Elleve personer er for øyeblikket i politiets forvaring.

- Dette var et angrep på London og Storbritannia, men det var også et angrep på den frie verden, sier May ifølge Sky News.

Hun sier videre at vi må gjøre «mye mer for å bekjempe islamistisk ekstremisme».

Trusselnivået i England forbli på det høyeste nivået. Politisjefen i London, Cressida Dick, kom også med en uttalelse tidligere mandag, der hun tok for seg politiets antiterrorarbeid.

- Avverget 18 angrep

I mars, nøyaktig to måneder før angrepet i Manchester, ble London utsatt for terror hvor fem mennesker ble drept.

Med en leiebil kjørte 52 år gamle Khalid Masood ned tilfeldige fotgjengere på Westminster-brua som går over Themsen og til Westminster - området hvor det britiske parlamentet og klokketårnet Big Ben ligger.

Ifølge Dick har politiet avverget fem terrorangrep bare siden da.

- Siden 2013 har vi avverget 18 planer som vi vet var designet for å skape kaos, mord og ødeleggelse. Vi har arrestert omkring én person daglig for terrorforbrytelser, sier Cressida Dick i dag.

Terrorcelle i Øst-London

Britisk anti-terror-politi skal i hemmelighet ha gjort opptak av en angivelig IS-inspirert terrorcelle i Barking i forrige måned, som diskuterte hvordan de kunne bruke YouTube i planleggingen av et bil- og knivangrep i London, skriver The Daily Telegraph.

Ifølge den britiske storavisa skal politiet ha overvåket en ekstremistgruppe i Øst-London siden mars.

LIVREDDE: I videoen hører du flere skudd bli avfyrt, før mennesker begynner å løpe for livet. Amatørvideoen er filmet fra en leilighet i nærheten av Borough Market da politiet skal ha aksjonert. Video: AP Les mer her: http://www.dagbladet.no/nyheter/67655496 Vis mer

De tre terroristene, som skal ha ropt «dette er for Allah» mens de knivstakk sine ofre, ble skutt og drept av politiet bare åtte minutter etter at terroralarmen gikk like etter klokka 22 lørdag kveld. May sa på en pressekonferanse i dag at hun støtter politiets «skyt for å drepe»-praksis.

Søndag arresterte politiet tolv personer, blant annet sju kvinner - alle sammen i Barking og andre deler av Øst-London, hvor det er antatt at minst en av lørdagens drapsmenn har bodd. De arresterte var i alderen 19 til 60 år.

Flere britiske medier skriver at politiet skal ha fått informasjon fra publikum om involverte i lørdagens angrep i London. En bekjent av én av de angivelige gjerningsmennene skal ha rapportert til politiet at han ble radikalisert ved å se ekstremistiske videoer på YouTube.

Hele Norges coronakart