IS TAR PÅ SEG ANSVARET: Den islamske stat har tatt på seg ansvaret for terrorangrepet i Sousse i Tunisia. De har også påtatt seg ansvaret for angrepet mot en moské i Kuwait. IS ønsker å gjøre Ramadan til en katastrofemåned for de vantro. I går lå likene strødd på stranda i Sousse. Flesteparten av dem som ble drept var turister, og vitner sier at gjerningsmannen kun hadde interesse av å drepe turister. Foto: EPA/STR
IS TAR PÅ SEG ANSVARET: Den islamske stat har tatt på seg ansvaret for terrorangrepet i Sousse i Tunisia. De har også påtatt seg ansvaret for angrepet mot en moské i Kuwait. IS ønsker å gjøre Ramadan til en katastrofemåned for de vantro. I går lå likene strødd på stranda i Sousse. Flesteparten av dem som ble drept var turister, og vitner sier at gjerningsmannen kun hadde interesse av å drepe turister. Foto: EPA/STRVis mer

IS-talsmann: - Gjør dette til en katastrofemåned for de vantro

Manet til jihad under Ramadan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag 26. juni 2015 vil gå inn i historiebøkene som en blodig og terrorfylt dag. På tre timer fant tre terrorangrep sted i Frankrike, Tunisia og Kuwait.

Den islamske stat har påtatt seg ansvaret for angrepene i både Tunisia og Kuwait. Terroristen som sto bak angrepet i Frankrike hadde også vært i fransk etterretnings søkelys på grunn av islamistiske forbindelser.

Det har ikke kommet meldinger om at angrepene hadde direkte sammenheng med hverandre, men IS har tidligere denne uken oppfordra sine sympatisører til jihad i den hellige måneden Ramadan. IS har selv vært på offensiven i Kobani i Syria, hvor minst 164 sivile er drept.

Det kan dermed se ut til at juli blir en skrekkelig terrormåned.

- Katastrofe for de vantro Myndighetene i de tre landene etterforsker nå angrepene, og mange har merka seg at ledere fra Den islamske stat gjentatte ganger har oppfordra sine sympatisører til å drepe og skape kaos i deres hjemland, ifølge New York Times.

En talsmann for Den islamske stat, Abu Mohammad al-Adnani, sendte ut en hilsning til gruppas sympatisører denne uken. Han mante til jihad, og fortalte at alle muslimer måtte organisere seg.

I lydmeldingen fortalte han at handlinger utført under Ramadan belønnes rikelig i himmelen.

- Krigere overalt, fort dere ut og gjør Ramadan til en katastrofemåned for de vantro, sa han.

Blodbadet på stranda I strandbyen Sousse i Tunisia ble minst 38 personer drept og 36 såret da Seifeddine Rwzgui Yacoubi åpnet ild med en kalasjnikov skjult bak en parasoll.

Ifølge flere vitner på stedet skal gjerningsmannen, 23 år gamle Seifeddine Rwzgui Yacoubi, gått rolig rundt og valgt ut sine ofre nøye. Han skal ha kommet ansikt til ansikt med noen unge tunisiske menn som driver med vannsport for turister.

- Men han sa «gå bort». Jeg vil ikke drepe dere. Han ville bare ta turistene for knekke turismen, sier Muhammed Ali til Dagbladet.

Minst 114 nordmenn oppholder seg i feriebyen, men Utenriksdepartementet har ingen indikasjoner på at noen er direkte rammet.

IS har påtatt seg ansvaret for angrepet, og hyllet Yacoubi som nå har fått martyrnavnet Abu Yahya al-Qirawani.

OPPFORDRER TIL KAOS: Abu Mohammad al-Adnani, talsmann for IS, uttalte tidligere denne uka i en lydmelding at muslimer i hele verden måtte straffe de vantro under den hellige måneden Ramadan. Foto: Wikipedia
OPPFORDRER TIL KAOS: Abu Mohammad al-Adnani, talsmann for IS, uttalte tidligere denne uka i en lydmelding at muslimer i hele verden måtte straffe de vantro under den hellige måneden Ramadan. Foto: Wikipedia Vis mer

«Vår bror, kalifatets soldat Abu Yahya al-Qirawani, nådde sitt mål i Imperial hotell til tross for sikkerhetstiltakene», heter det i Twitter-meldingen, som blir gjengitt av blant andre NTB og nyhetsbyrået AP.

Tunisisk myndigheter svarer med å stenge ned 80 radikale moskéer.

Kuwait, Frankrike og Syria I Kuwait ble minst 27 mennesker drept og over 200 såret i et selvmordsangrep mot en sjiamuslimsk moské i landets hovedstad.

En gruppe knyttet til IS sto bak angrepet, skriver NTB.

I byen Saint-Quentin-Fallavier i Frankrike, sørøst for storbyen Lyon, kjørte Yassin Salhi (35) en varebil utstyrt med islamistflagg inn i noen gassbeholdere på et fabrikkområde fredag formiddag. Mannen hadde også halshugget sin egen sjef, og spiddet hodet hans på inngangsporten til fabrikken.

Hans kone skal angivelig ikke ha visst om hans forferdelig planer. Hun ringte til en radiostasjon og lurte på hva mannen hadde gjort.

Minst 164 sivile, de fleste av dem kurdere, skal de siste dagene ha blitt skutt og drept av IS-krigere i og rundt Kobani nordvest i Syria.