BEKREFTER DØDSFALL: IS-talsmann Abu Mohammad al-Adnani bekrefter at organisasjonens nestkommanderende er blitt drept. Samtidig oppfordrer han til hellig krig mot Russland og USA. Foto: AFP PHOTO / YOUTUBE / NTB scanpix
BEKREFTER DØDSFALL: IS-talsmann Abu Mohammad al-Adnani bekrefter at organisasjonens nestkommanderende er blitt drept. Samtidig oppfordrer han til hellig krig mot Russland og USA. Foto: AFP PHOTO / YOUTUBE / NTB scanpix Vis mer

IS-talsmann bekrefter at nestlederen er død

Trolig drept i amerikansk flyangrep for to måneder siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En talsmann for IS bekrefter at nestkommanderende i terrororganisasjonen, Abu Mutaz al-Qurashi, er død.

- Amerika fryder seg over drapet på Abu Mutaz al Qurashi og ser på det som en stor seier. Jeg vil ikke sørge over ham, fordi det var hans høyeste ønske å dø i Allahs navn, sier Abu Mohammed al-Adnani i et lydopptak lagt ut på jihadistiske nettsteder, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Han har lært opp mange menn som, om Gud vil, vil skade Amerika, fortsetter al-Adnani.

«Økonomiansvarlig» al Qurashi var en av IS-leder Abu Bakr al-Baghdadis nestkommanderende, og han hadde blant annet ansvaret for ekstremistgruppas økonomi. Han går også under navnet Abu Muslim al-Turkomani og Hajji Mutazz.

al-Adnani opplyser ikke hvordan IS-nestlederen mistet livet, men i august sa Det hvite hus at han ble drept i et droneangrep. Det samme meldte også irakiske myndigheter.

Ifølge en talsmann for Det hvite hus, hadde al Qurashi også ansvar for å flytte våpen, sprengstoff, kjøretøy og folk mellom Irak og Syria. Han ledet IS' operasjoner i Irak og var med på å planlegge ekstremistgruppas offensiv i Mosul i juni i fjor.

Oppfordrer til krig Dette er ikke første gang han er blitt rapportert død. Flere nyhetsorganisasjoner, inkludert CNN, har tidligere skrevet at han døde på slutten av fjoråret, basert på informasjon fra ledende amerikanske tjenestemenn.

I lydopptaket hvor IS nå bekrefter dødsfallet, oppfordrer de samtidig muslimer over hele verden til å gå til hellig krig mot Russland og USA på grunn av deres «korstog» i Midtøsten-regionen.

- Islamsk ungdom overalt, tenn jihad mot russerne og amerikanerne i deres korstogskrig mot muslimer, sier al-Adnani i lydopptaket.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer