Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS tar på seg ansvaret for terror i Indonesia

Sju mennesker drept etter angrep på Starbucks og kjøpesenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sju mennesker ble drept, fem av dem angripere, da væpnede menn slo til mot en Starbucks-kafé i Indonesias hovedstad Jakarta torsdag.

Først etter tre timer opplyste sikkerhetsstyrkene å ha kontroll over situasjonen, da de to siste av de sju antatte gjerningsmennene var pågrepet.

To av de fem gjerningsmennene utløste sprengladninger, mens tre ble skutt og drept da de forsøkte å kaste bomber, opplyser polititalsmannen Muhammad Iqbal.

En indonesisk politimann og en canadisk statsborger ble også drept i terrorangrepet. 17 mennesker, blant dem en nederlandsk statsborger, ble såret.

IS sto bak Den ytterliggående islamistgruppa IS hevder i en kunngjøring at det var de som sto bak torsdagens angrep i sentrum Jakarta.

- IS-krigere utførte i dag morges et væpnet angrep rettet mot utlendinger og sikkerhetsstyrkene som beskytter dem i Indonesias hovedstad, melder det IS-tilknyttede nyhetsbyrået Aamaaq.

Politisjefen i Jakarta finner ingen grunn til å reise tvil om dette.

- De sto definitivt bak angrepet, sier Tito Karnavian, som navngir indonesieren han tror planla angrepet.

- IS-krigeren Bahrun Naim, som antas å oppholde seg i Syria, har planlagt dette en tid. Det er han som står bak dette angrepet, sier politisjefen.

Kryptisk advarsel Ifølge polititalsmannen Anton Charliyan kom IS nylig med en kryptisk advarsel om at det ville finne sted en aksjon i Jakarta.

TERRORANGREP: Store politistyrker har blitt satt inn for å få kontroll over situasjonen. Foto: REUTERS / Darren Whiteside / NTB scanpix
TERRORANGREP: Store politistyrker har blitt satt inn for å få kontroll over situasjonen. Foto: REUTERS / Darren Whiteside / NTB scanpix Vis mer

- De advarte og sa at det ville bli en konsert i Indonesia og at den ville havne i internasjonale medier, forteller han.

Indonesisk politi skal ha avdekket flere terrorplaner i Indonesia de siste månedene og har knyttet noen av dem til IS.
Hjemvendte krigere

Hundrevis av indonesiske islamister skal ha sluttet seg til IS i Syria og Irak, og myndighetene i Indonesia frykter at de skal begå terrorhandlinger når de returnerer.

Sikkerhetsanalytikere i Soufan Group anslår at mellom 500 og 700 indonesiere har kjempet med IS i Syria og Irak, og mange av dem har siden returnert til hjemlandet.

- Vi vet at IS har et ønske om å proklamere en provins i denne regionen, sier terroreksperten Kumar Ramakrishna ved S. Rajaratnam School of International Studies i Singapore.

Dramatisk 32 år gamle Ruli Koestaman befant seg i nærheten da angriperne slo til mot Starbucks-kafeen torsdag morgen.

- Jeg hørte en kraftig eksplosjon, det føltes som et jordskjelv. Vi flyktet alle ned i kjelleren, forteller han.

- Vi så at Starbucks-kafeen var ødelagt. Jeg så en utlending, en vestlig mann med ødelagt arm, men han levde. En Starbucks-servitør kom løpende med blod rennende fra øret. Jeg spurte om noen inne i kafeen var såret, og han sa ja. Én var alt død, forteller Koestaman.

- Etter at vi hadde samlet oss, dukket en terrorist opp. Han hadde et våpen og begynte å skyte mot oss og deretter mot Starbucks, forteller han.

Norge advarer Nordmenn i Jakarta bør holde seg hjemme eller på kontoret og ikke oppsøke offentlige steder, lyder oppfordringen fra UD etter torsdagens terroraksjon.

SKADD: En skadd politimann bæres ut av en politistasjon som ble rammet i angrept. Foto: EPA / ALFIAN / NTB scanpix
SKADD: En skadd politimann bæres ut av en politistasjon som ble rammet i angrept. Foto: EPA / ALFIAN / NTB scanpix Vis mer

Alle norske borgere i Indonesia, uansett om du skulle være i Jakarta eller noe annet sted i landet, bes kontakte sine pårørende, skriver den norske ambassaden.

Videre oppfordres nordmenn til å forholde seg til lokal myndigheters råd, anbefalinger og sikkerhetstiltak.

Indonesias president Joko Widodo oppfordrer alle Jakartas drøyt 10 millioner innbyggere til å forholde seg rolig.

- Vi må ikke bli redde og la oss beseire av disse terroraksjonene. Jeg vil be folk om å forholde seg rolig, sier presidenten.

(NTB)

EKSPLOSJONER: Minst fire personer ble drept i det som skal ha vært minst seks eksplosjoner i Jakarta. Foto: Reuters /NTB Scanpix
EKSPLOSJONER: Minst fire personer ble drept i det som skal ha vært minst seks eksplosjoner i Jakarta. Foto: Reuters /NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media