IS tar på seg skylda for terrorangrepene i Paris

- Hevn for «fornærmelser mot profeten» og bombeangrep i IS-områder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et lydopptak og en skriftlig uttalelse på fransk og arabisk tar IS på seg skylda for terrrorangrepene, melder blant annet Site, eksperten Charlie Winter og Reuters.

Men som Winter, forsker ved Georgia State University, også påpeker: Det er ikke noe nye informasjon eller navn i meldingen fra IS, så det er uklart om terrorgruppa har planlagt og utført angrepene selv, eller om de tar på seg at de har «inspirert» angrepene. Også Thomas Hegghammer, forsker ved Forsvarets forsvarsinstitutt, påpeker det samme.

- Vi kan ikke være sikre på at IS står bak operasjonelt før de kommer med unik info, som navn eller bilder av angreperne i trening, skriver Hegghammer på Twitter.

IS hevder at terrorangrepene, hvor 127 personer ble drept, er hevn for «fornærmelser mot profeten» og bombeangrep i IS-områder. Videre hevder de at angrepene var for å vise Frankrike at de vil være et høyt prioritert mål så lenge «politikken deres fortsetter».

De kaller de åtte terroristene «en gruppe soldater fra kalifatet», og sier at målene var nøye valgt ut på forhånd: - En fotballstadion hvor «korsfarerlandene» Frankrike og Tyskland spilte, med «idioten Francios Hollande» som tilskuer. Bataclan, hvor «hundrevis av avgudsdyrkende festet», heter det i uttalelsen.

Videre hevder at det «angrepet kun er starten av en storm».


Frankrikes president François Hollande sa tidligere i dag at angrepene er planlagt fra utlandet med hjelp fra folk i Frankrike. Han kaller handlingene en krigshandling, og i natt sa han at «kampen mot terrorister vil bli nådeløs».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram