Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS-terrorens grå eminense spås galgen i Bagdad

Igjen og igjen blir blodsporene kalde bak Abu Bakr al-Baghdadi (47).

KALIFATET: Den siste sikre observasjonen av IS-lederen, Abu Bakr al-Baghdadi, er fra juli 2014. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en video sendt på CNN denne uka forteller Mahmoud Dawoud om sin brutale erkjennelse da han i juli 2014 så IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi, i Mosul i Irak.

- I det øyeblikket visste jeg at Irak ville bli knust, sier Dawoud.

Han er en av få utenfor IS' indre sirkler som har sett terrororganisasjonens mytiske leder i levende live.

Ondt varsel

I CNNs reportasje, som Dagbladet nå viser et utdrag av, forteller Dawoud om sin opplevelse i juli 2014. Måneden før hadde Mosul, Iraks nest største by, blitt erobret av IS.

Han skjønte at noe uhyggelig var i ferd med å skje, da han oppdaget maskerte menn på hustakene. Biler med sotede vinduer begynte å dukke opp, og snart var han omgitt av rundt 200 menn fra IS.

ERKLÆRTE KALIFATET: I moskeen al-Nuri i den irakiske byen Mosul, den 4. juli 2014, erklærte IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi Kalifatet med ham selv som kalif og øverste leder (bildet). Siden da har en intens jakt pågått på terroristlederen. Foto: NTB Scanpix (stillbilde fra video)
ERKLÆRTE KALIFATET: I moskeen al-Nuri i den irakiske byen Mosul, den 4. juli 2014, erklærte IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi Kalifatet med ham selv som kalif og øverste leder (bildet). Siden da har en intens jakt pågått på terroristlederen. Foto: NTB Scanpix (stillbilde fra video) Vis mer

Dawoud visste ikke da at han var vitne til en historisk hendelse:

Samme dag, i den berømte moskeen al-Nuri, erklærte al-Baghdadi at «Kalifatet» var opprettet - med seg selv som kalif.

Fem år senere er al-Baghdadis opptreden i al-Nuri fortsatt den siste sikre observasjonen av ham.

- Det har ikke vært noe etter det som etter min oppfatning er sikkert verifiserbart, sier seniorforsker Morten Bøås ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til Dagbladet.

al-Nuri ødelagt

Mahmoud Dawoud skulle få rett i sin onde forutanelse: I de neste årene ble titusenvis av mennesker drept i Irak.

Millioner ble drevet på flukt, i kampene mellom IS og et lappeteppe av styrker og koalisjoner - ofte med interessemotsetninger og et innbyrdes, latent fiendskap.

AL-NURI JULI 2014: Slik så inngangspartiet ut på den berømte moskeen al-Nuri i Mosul, i juli 2014. Foto: NTB Scanpix/AP
AL-NURI JULI 2014: Slik så inngangspartiet ut på den berømte moskeen al-Nuri i Mosul, i juli 2014. Foto: NTB Scanpix/AP Vis mer

Mellom 2014 og 2017, da størstedelen av IS omsider var nedkjempet, ble rundt 67 000 sivile drept, ifølge FN. al-Nuri, moskeen hvor al-Baghdadi trådte fram, ble heller ikke spart.

Under sluttkampene om Mosul i juni 2017 ble den sprengt i lufta.

«Alle» jakter al-Baghdadi

Hele tida har det vært lett etter al-Baghdadi. Han er fortsatt blant verdens mest ettersøkte menn.

- «Alle» har interesse av å få kloa i ham, sier Bøås, og ramser opp: Irakerne, spesielt shia-militser. De kurdiske Peshmerga-styrkene. Syria og landets diktator Bashar al-Assad. Tyrkias hersker Erdogan. Og selvsagt: USA.

- Jeg kan vanskelig forstå at ikke Trump ville like å sole seg i glansen av å være den som tar ham, sier Bøås.

Ikke fordi al-Baghdadi er noen briljant militær strateg - der har andre ifølge Bøås vært viktigere. Som en religiøst og politisk inspirator har han derimot vært svært viktig.

I RUINER: Slik ser moskeen al-Nuri ut i dag, to år etter at den ble ødelagt under kampene mellom IS og de internasjonale styrkene som bekjemper dem. Foto: NTB Scanpix/Zaid Al-Obeidi/AFP
I RUINER: Slik ser moskeen al-Nuri ut i dag, to år etter at den ble ødelagt under kampene mellom IS og de internasjonale styrkene som bekjemper dem. Foto: NTB Scanpix/Zaid Al-Obeidi/AFP Vis mer

Og fortsatt er Abu Bakr al-Baghdadi, som skal komme fra en svært religiøs familie i byen Samarra, den personen som sterkest symboliserer IS.

Dessverre for alle dem som jakter på ham har han en utrolig evne til å forsvinne i skyggene - og dukke opp igjen - for så å bli borte.

- Flyktet til ørkenen

Senest i denne måneden meldte britiske the Guardian at en gruppe IS-krigere i september i fjor skal ha vendt seg mot al-Baghdadi og forsøkt å drepe ham.

Ifølge the Guardians kilder raste kampene i to dager, i landsbyen Keshma ved byen Baghouz i det østlige Syria. Mange skal ha blitt drept.

- «ALLE» VIL TA HAM: - «Alle» har interesse av å få kloa i ham, sier NUPI-forsker Morten Bøås om IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: NUPI
- «ALLE» VIL TA HAM: - «Alle» har interesse av å få kloa i ham, sier NUPI-forsker Morten Bøås om IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: NUPI Vis mer

«Jeg så ham med mine egne øyne», siteres Jumah Hamdi Hamdan i the Guardian. «Han var i Keshma og i september prøvde Khawarij (de vantro) å fange ham».

Da motstanderne var nedkjempet og henrettet, skal al-Baghdadi ha flyktet ut i ørkenen. Der forsvinner sporene etter ham enda en gang.

- Det er ikke utenkelig, sier Bøås om opplysningene i the Guardians artikkel. - Men samtidig er det basert på opplysninger fra folk som har overgitt seg. Det kan stemme, men det kan også være en konstruert historie.

- Hvordan vet vi at al-Baghdadi er i live?

- Det vet vi faktisk ikke, sier Morten Bøås.

- Spiller på usikkerhet

NUPI-forskeren nevner likevel flere grunner til å tro al-Baghadi er i live. En av dem er at ingen av ryktene om at han er død har blitt stående.

- Derfor antar man at han er i live, men sikker kan man ikke være. Det er noe av styrken til bevegelser som IS, å spille på usikkerhet, sier han, og gir oss en ny grunn til å tro at IS' leder lever:

- IS har for vane å hedre sine martyrer.

Dermed skulle man tro at organisasjonen også ville ha hedret al-Baghdadi, ved å markere hans død både innad og utad.

Så legger Bøås til en liten tvil der også:

- Men kanskje har IS grunner til ikke å gjøre det, også, for ble det kjent at han var død, ville jo den mest kjente av IS-lederne bli borte.

Forsvant i skyggene

Ifølge CNNs kilder i videoreportasjen fra Mosul denne uka, skal det gjennom årene ha vært flere angrep, både i Irak og Syria, som nesten lyktes i å drepe al-Baghdadi.

Fra Hamrin-fjellene, som tidligere skal ha vært skjulested for al-Baghdadi, viser CNN fram videoopptak av tunneler og kamuflerte telt som IS skal ha brukt.

Reporter Arwa Damon sier at IS-folk fortsatt beveger seg rundt i kløftene i dette fjellområdet, og at de kommer ned for å drepe, bombe og stjele.

- Irakerne tror at de er i ferd med å sirkle inn al-Baghdadi. Men han har unnsluppet dem før, og har forsvunnet inn i skyggene i disse lovløse områdene, sier Damon helt på slutten av CNNs reportasje.

Galgen i Bagdad

Morten Bøås er enig i at det ikke blir lett å ta al-Baghdadi. Ifølge ham er det mye vanskeligere å jakte på al-Baghdadi, enn det var å jakte på al-Qaedas leder Osama bin Laden tidlig på 2000-tallet.

Bin Laden ble drept av amerikanske spesialsoldater i Pakistan i 2011.

- Det er et mye mer vrient spor å følge al-Baghdadi. Med bin Laden hadde man Afghanistan som et sted å begynne å lete. Med al-Baghdadi vet man ikke hvor man skal begynne, og det gjør det mye verre.

Bøås vegrer seg for å gi noen prognose for når Abu Bakr al-Baghdadi vil bli tatt. Han tror likevel at det før eller siden vil komme en melding som det er mulig å feste lit til, om at IS-lederen er død.

At al-Baghdadi vil bli tatt til fange, tror ikke Morten Bøås er særlig sannsynlig.

- Men hvis han blir stilt for retten, blir det ikke i Haag. Da blir det galgen i Bagdad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!