BEKREFTER DRONEANGREP: Den britiske statsministeren David Cameron bekreftet i går kveld at det britiske luftforsvaret (RAF) har utført droneangrep mot britiske statsborgere som har reist til Syria for å kjempe for IS. Det skriver en rekke britiske medier. Foto: U.S. Central Command via AP / NTB Scanpix
BEKREFTER DRONEANGREP: Den britiske statsministeren David Cameron bekreftet i går kveld at det britiske luftforsvaret (RAF) har utført droneangrep mot britiske statsborgere som har reist til Syria for å kjempe for IS. Det skriver en rekke britiske medier. Foto: U.S. Central Command via AP / NTB ScanpixVis mer

IS-terroristene drept av britiske droner etter at de «planla å drepe dronningen»

- Selvforsvar, sier Cameron.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske statsministeren David Cameron bekreftet i går kveld at det britiske luftforsvaret (RAF) har utført droneangrep mot britiske statsborgere som har reist til Syria for å kjempe for IS. Det skriver en rekke britiske medier.

The Guardian skriver videre at avgjørelsen ble tatt etter at etterretningen fant beviser for at de to, Reyaad Khan (21) og Abdul Raquib Amin (26), var med i planleggingen av flere terroranslag på britisk jord.

Avisa skriver videre at det først og fremst var to store arrangementer som skulle være mål for angrepene - en markering for avslutningen av andre verdenskrig den 10. mai i Westminster Abbey der Dronning Elizabeth ville være til stede, og en seremoni den 27. juni for å markere drapet på Lee Rigby.

- Selvforsvar Drone-aksjonen er den første militære operasjonen til Storbritannia i Syria, og Cameron utelukket heller ikke at det kan bli flere. Han ville derimot ikke vedkjenne seg noen form for «drapsliste» - en lite med prioriterte mål som skal elimineres.

Det skriver The Telegraph, som også skriver at planen var å drepe dronningen.

Statsministeren informerte ikke parlamentet før aksjonen ble gjennomført, men forklarte at det var en handling basert på selvforsvar, og at det dermed var innenfor lovens rammer.

- Min viktigste oppgave og plikt som statsminister er å holde det britiske folk trygge. Det er jeg alltid vil gjøre. Det var en terrorist som planla mord i våre gater, og vi hadde ingen andre måter å stoppe dem på. Denne regjeringen tar ikke på noen måte lett på slike avgjørelser, men jeg er ikke villig til å stå her etter et terrorisatangrep og forklare hvorfor jeg ikke gjorde alt jeg kunne for å forhindre det, sa Cameron.

Stjernehacker Cameron bekreftet også at ytterligere en brite, Junaid Hussain, ble drept i et amerikansk angrep. Han skal ha blitt drept av en amerikansk drone da han var ute og kjørte bil i utkanten av byen Raqqa.

Hussain skal ha ledet det såkalte «cyberkalifatet», en hackergruppe som blant annet har angrepet Pentagons twitterkonto.

Hussain dro trolig til Syria for rundt to år siden. Han var 21 år og fra Birmingham.

Det har vært sådd tvil om IS-hackeren og hans gruppe har hatt den spisskompetansen som kreves til å utføre alvorlige angrep mot datanettverk eller til å skade kritisk infrastruktur.