IS-terroristens barn har landet

Michael Skråmos barn har landet i Göteborg.

DØDE I SYRIA: Michael Skråmo døde i kamper for IS. Nå blir hans barn hentet til Sverige.
DØDE I SYRIA: Michael Skråmo døde i kamper for IS. Nå blir hans barn hentet til Sverige.Vis mer

Michael Skråmos barn er kommet til Sverige. Det skriver Expressen.

Familen landet på Landvetter lufthavn klokka 10.

Ifølge Expressen blir barna tatt hånd om av sosialtjenesten i Göteborg.

Morfaren til barna, Patricio Galvez, har kjempet for å få barna med seg hjem til Sverige. For rundt en måned siden fikk han barna fra Syria til Erbil i Irak. Der har han har vært sammen med de syv barna døgnet rundt i påvente av reise til Sverige.

Han har tidligere beskrevet IS sine handlinger som uhørte, og sier det er uvirkelig at hans datter var en del av organisasjonen. Hans fokus nå er de sju barna.

- Alle vet hva slags organisasjon IS er. Min kamp har vært fokusert på å redde sju uskyldige barns liv. Ingenting av det vonde som har skjedd har noe med barna å gjøre. De er bare ofre, uttalte morfaren i april.

Fra Frankfurt

I forrige uke uttalte han til Expressen at de ventet på å få reise hjem så snart alt papirarbeidet ved konsulatet ble ferdig.

- Barna har vårt på sykehuset og tatt flere prøver. De har det bedre nå, sa han til avisa.

Det yngste barnet er ett år gammelt, de andre er to, tre , fem og fem (tvillinger), sju og åtte.

- Vi har erfaring med å ta i mot barn som har hatt det vondt. Vi har god kompetanse, har Marie Larsson, talsperson for sosialtjenesten i Göteborg, tidligere uttalt.

Onsdag morgen fløy familien fra Frankfurt. Familien var blant de første som gikk ombord på flyet.

Døde for IS

Michael Skråmo og kona Amanda Gonzales reiste fra Göteborg til Syria med sine fire barn i 2014 for å bli en del av terrorgruppa IS. I Syria fikk de ytterligere tre barn.

Skråmo, er norsk statsborger med norske foreldre, men er oppvokst i Sverige. Han døde i kamp i Syria i mars. Barnas mor døde i et bombeangrep.

Dagbladet skrev i går at også barnas mormor har truffet barna i Irak.

Skråmos svigermor Umm Hamza reiste til Erbil for å treffe barna. Hamza bor i Göteborg. Hun var en av de svenske kvinnene som tidlig sluttet seg til IS- kalifatet i Syria. Hun konverterte til Islam sammen med datteren i 2007.

Mormoren flyttet til Raqqa sammen med Skråmo og datteren i 2014. I 2016 forlot Hamza familien og flyttet tilbake til Sverige.

I et intervju med den kanadiske tv-kanalen CBC i 2016 snakket barnas mormor varmt om kalifatet. Hun bekreftet at svigersønnen Michael Skråmo hadde deltatt i strid for IS. Ifølge Hamza så hun ham ikke som noen terrorist.

Ifølge Expressen kom Hamza tilbake til Sverige i går.