OLJERIKT OMRÅDE: Dette bilde viser en brann i et oljelager i nærheten av Sirte i desember 2014. Foto: EPA / STRINGER / NTB scanpix
OLJERIKT OMRÅDE: Dette bilde viser en brann i et oljelager i nærheten av Sirte i desember 2014. Foto: EPA / STRINGER / NTB scanpixVis mer

- IS-topper drar fra Irak og Syria til Libya

- Flertallet er utlendinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke høytstående IS-ledere har flyttet til Libya fra Irak og Syria de siste månedene, opplyser en libysk etterretningssjef til BBC.

Ismail Shukri, som er sjef for etterretningstjenesten i byen Misrata, beskriver en strøm av fremmedkrigere til den IS-kontrollerte byen Sirte i Libya de siste månedene.

- Flertallet er utlendinger, rundt 70 prosent. De fleste av dem er tunisiere, deretter egyptere, sudanere og noen få algeriere, sier han til BBC.

IS erobret havnebyen Sirte i fjor, og frykten øker for at den ytterliggående islamistgruppa er i ferd med å feste grepet i det oljerike nordafrikanske landet.

Den internasjonale luftkrigen mot IS i Irak og Syria skal ha fått mange høytstående medlemmer til å reise sørover.

- De ser på Libya som en frihavn, sier Shukri.

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.

En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten i landet, der det ble holdt valg i 2012. I august året etter inntok en allianse av militante islamistgrupper og klanbaserte militsgrupper hovedstaden Tripoli og drev regjeringen og nasjonalforsamlingen på flukt.

Siden har landet hatt to rivaliserende regjeringer, den internasjonalt anerkjente med tilhold i Tobruk øst i landet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

(NTB)