IS trener småbarn til å bli spioner, bødler og selvmordsbombere: - Mer effektive enn voksne

Barn blir spioner, soldater og bødler.

TRENES OPP: IS slipper jevnlig propaganda som viser hvordan de trener opp barn til å bli terrorister. Foto: NTB scanpix
TRENES OPP: IS slipper jevnlig propaganda som viser hvordan de trener opp barn til å bli terrorister. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Omkring 50 britiske barn trenes til å bli terrorkrigere hos Den islamske stat (IS). Det kommer fram i en FN-støttet rapport om IS' bruk av barn som den anerkjente forskningsinstituttet Quilliam Foundation i London slipper neste uke.

Et utdrag fra rapporten er publisert i The Guardian i dag, og funnene er rystende:

Barna trenes til å bli spioner, soldater, bødler, misjonærer og selvmordsbombere. Barnesoldater er kjent fra flere borgerkriger flere steder i verden. Også hos IS brukes det mye energi på å trene opp småbarn.

Svært effektive - IS bruker svært mye energi på å indoktrinere barn med en ekstrem ideologi og et ekstremistisk pensum som skal forberede barna på å bli framtidige terrorister, heter det i rapporten.

- Mange av IS' voksne krigere ser på barna som [enda] bedre krigere enn de er selv. Barna har den fordel at de ikke trenger å bli radikalisert og omvendt fra et vestlig virkelighetsbilde. De blir indoktrinert helt fra de er født eller er veldig unge.

Ifølge FN ble det mellom 1. august i fjor og 9. februar i år publiserte IS totalt 254 uttalelser, blader eller videoer der de viser bilder av barn. Hensikten antas å være propaganda for statsbyggingsprosjektet - IS ønsker som kjent ikke bare å utføre terror i den vestlige verden, men også å etablere en islamsk stat i Syria og Irak.

Barnebøddel IS har de siste par årene offentliggjort flere propagandavideoer der barn får stridstrening og sågar begår henrettelser.

Noe av den aller mest rystende propagandaen IS har publisert inneholder en liten britisk gutt - sønnen til en svensk IS-kriger, og hans britiske kone - som halshugger en fange. Til Daily Mirror kom guttens bestefar tidligere i år med en instendig bønn til datteren om å ta gutten med ut igjen av krigshelvetet i Syria.

- Det er propaganda. Han skjønner jo ingenting selv, han er bare en liten gutt. De bruker ham som levende skjold, sier bestefaren.

Hans nå 24 år gamle datter forlot England til fordel for IS i Syria i 2012.

Norske barn? IS har bortført barna til en rekke familier i områder de kontrollerer i Irak.

Disse er så blitt tvunget inn i treningsleire og treningsprogram der de indoktrineres og utdannes til å bli terrorister.

Dagbladet er kjent med at IS-tilknyttede nordmenn, både menn og kvinner, er blitt foreldre mens de har bodd hos terrorgruppa i Syria. Dagbladet er imidlertid ikke kjent med at disse barna er blitt trent opp i IS' treningsleire.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer