Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS truer med katastrofemåned i ny video: - Vær forberedt

Oppfordrer til angrep på Vesten under Ramadan.

TRUSSEL: Det skal være denne mannen, IS-talspersonen Abu Muhammad al-Adnani, som høres i lydklippet. Foto: AFP / Youtube / NTB Scanpix.
TRUSSEL: Det skal være denne mannen, IS-talspersonen Abu Muhammad al-Adnani, som høres i lydklippet. Foto: AFP / Youtube / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): IS har rystet verden med terror og menneskerettighetsbrudd det siste året. I et lydklipp oppfordrer de til nye angrep på Vesten, skriver Reuters. 

Oppfordringen kommer i forbindelse med at islams niende måned, Ramadan, starter tidlig i juni.

- Ramadan er måneden for erobring og hellig krig. Gjør dere klare, vær forberedt (...) til å gjøre det en katastrofemåned overalt for ikke-troende(...) spesielt av dem som sloss for og støtter kalifatet i Europa og Amerika, sier det som skal være IS-talsperson Abu Muhammad al-Adnani til sine følgere i lydklippet, ifølge nyhetsbyrået.

Lydklippet rettes til terrororganisasjonens sympatisører andre steder i verden. I klippet sier Al-Adnani videre at:

- Hvis tyrannene har stengt portene til migrasjon foran dere, åpne  portene til jihad i ansiktet på dem og få dem til å angre sine handlinger (...) Vi skulle ønske vi var i deres sted så vi kunne straffe Korsfarerne dag og natt og bringe frykt til dem kontinuerlig fram til naboer blir vettskremte for hverandre. (Reuters' oversettelse)

Det er ikke mulig å verifisere om klippet er ekte, men ifølge Reuters er det spredt via twitterkontoer som til vanlig sprer propaganda for IS.

Den islamske stat (IS) er en militant islamistgruppe som kontrollerer store områder i Irak og Syria, og som kjemper for å opprette en islamsk stat.

Gruppen har stått for brutale menneskerettighetsbrudd og terrorangrep, og tiltrukket seg fremmedkrigere fra hele verden, deriblant Norge. 

I lydklippet nevner ikke al-Adnani noe om flyet som styrtet i egyptisk luftrom natt til torsdag denne uken. 66 mennesker mistet livet da flyet mistet høyde og krasjet i havoverflaten.

Det er foreløpig uvisst hva som forårsaket ulykken, men terror er en av teoriene.

Krigen mot IS startet i 2014, og pågår fortsatt.  I starten av mai ble det bestemt at Norge skal bidra med spesialstyrker i krigen mot IS.

Norge skal gi et militært bidrag på rundt 60 personer, som skal trene og rådgi syriske grupper i kampen mot terrororganisasjonen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!