Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS velter seg i splitter nye Toyotaer, men ingen kan svare på hvordan de har fått tak i dem

- Vi selger ikke biler til terrorister, sier bilprodusenten.

TERRORISTKJØRETØY: Flere bilder og videoer viser terrorister ta seg fram i biler fra bilprodusenten Toyota. Foto: AP
TERRORISTKJØRETØY: Flere bilder og videoer viser terrorister ta seg fram i biler fra bilprodusenten Toyota. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På en rekke bilder ser man hvordan medlemmer av terrorgruppa IS tar seg fram i biler av merket Toyota.

Hvor terroristene har fått tak i bilene, er et spørsmål både bilprodusenten og amerikanske antiterrorarbeidere stiller seg, melder ABC News.

- Umulig å kontrollere Nå har amerikanerne, ved USAs såkalte Treasury's Terror Financing Unit, bedt Toyota om å undersøke saken, for heller ikke de vet hvordan bilene deres endte opp hos terroristene.

- Vi har strenge retningslinjer på at vi ikke selger biler til folk som har tenkt å bruke dem til å paramilitære aktiviteter eller i terrorvirksomhet, sier Toyotas kommunikasjonsdirektør i Washington, Ed Lewis.

Han forteller at de samarbeider med den amerikanske enheten, men ingen av partene ønsker å røpe detaljer rundt samarbeidet.  

- Det er umulig for en bilprodusent å kontrollere hvordan kjøretøy kan bli misbrukt, stjålet eller videresolgt av uavhengige tredjeparter, sier han til CNN
Splitter nye biler Flere propagandavideoer som terrorgruppa har publisert, viser Toyotaer lastet med våpen og mørkkledde terrorister.

Også biler fra Mitsubishi, Hyundai og Isuz er å se, men Toyota-kjøretøyene er i et klart flertall. Det er modellene Hilux pick up og land cruisere som utmerker seg. 

Iraks ambassadør til USA, Lukman Faily, sier til ABC News at den irakiske regjeringen tror at IS i tillegg til å ha fått tak i eldre biler også har skaffet seg hundrevis av splitter nye Toyotaer. 

- Dette er et spørsmål vi stiller våre naboer: Hvordan kunne disse helt nye bilene.. disse firehjulstrekkene, hundrevis av dem.. Hvor kommer de fra?

Salget tredoblet Sjef for The Extremism Project, Mark Wallace, sier til ABC News at IS har brukt bilene til både militære aktiviterer og terrorhandlinger.

- I nesten hver US-video viser de en rekke, en konvoi av Toyota-biler, og det gjør oss veldig bekymret, sier han.

Et svar på gåten om Toyota-bilene, kan være at det er stjålete biler som har havnet i terroristenes hender. 

Toyotas tall viser at salget av solgte Toyota Land Cruisers og Hillux er tredoblet fra 6000 solgte biler i 2011 til 18 000 solgte biler i 2013. I 2014 var tallet 13 000.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!