TAS VARE PÅ: IS har lovet å bevare mesteparten av ruinbyen Palmyra, men vil ødelegge de statuene de anser for å være polyteistiske. Bildet av kommer fra en IS-video på YouTube fra tirsdag 26 mai, som ifølge AP er sjekket og stemmer overens med nyhetbyråets egne rapporter. I bakgrunnen stiger røyken opp fra krigshandlinger. Foto: IS-video via AP
TAS VARE PÅ: IS har lovet å bevare mesteparten av ruinbyen Palmyra, men vil ødelegge de statuene de anser for å være polyteistiske. Bildet av kommer fra en IS-video på YouTube fra tirsdag 26 mai, som ifølge AP er sjekket og stemmer overens med nyhetbyråets egne rapporter. I bakgrunnen stiger røyken opp fra krigshandlinger. Foto: IS-video via APVis mer

IS vil bevare Palmyra

De antikke ruinene er ikke statuer og vil derfor ikke bli ødelagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier IS-kommandanten i området, ifølge avisa The Guardian.

Statuene derimot skal knuses.

IS har sendt ut en ny video som viser ruinene i Palmyra uten tegn til ødeleggelser, og aktivister sier at gruppen har lovet å bevare mesteparten av ruinbyen og bare ødelegge de statuene de anser for å være polyteistiske.

- Når det gjelder den historiske byen, vil vi bevare den, og den skal ikke skades, om Gud vil. Men vi kommer til å knuse idolene som de vantro har brukt til å dyrke sine avguder, sier Abu Laith al-Saoudy til en antisyrisk radiostasjon.

Det har vært stor frykt for at IS skulle rasere ruinbyen etter at de erobret den i forrige uke. Tidligere har de blant annet rasert en annen ruinby, Nimrod i Irak, og ødelagt statuer i museet i Mosul.

Men uttalelsene Guardian refererer til, skaper nytt håp om at noen av de mest intakte oldtidsruinene som fins, blir spart.

Syriske myndigheter fraktet hundrevis av statuer ut av byen i ukene før den ble tatt av IS, men ruiner av templer, søylerader, det romerske teateret og tribuner kunne naturlig nok ikke flyttes.

Aktivister sier at IS brukte det 2.000 år gamle teateret til å henrette nesten 20 utenlandske krigere som sloss med regjeringshæren onsdag. Over 200 mennesker er drept av IS, som også holder 600 fanger.
NTB