Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS viste henrettelsen av tre utenlandske gisler i perioden Ole Johan ble kidnappet

Samtidig tok kurderne over Kobani.

HENRETTET: Videoene av henrettelsene av den japanaske journalisten Kenji Goto, den jordanske piloten Moaz al-Kassabeh og gisselet Haruna Yukawa, ble alle publisert i dagene da norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble kidnappet. Foto: NTB scanpix
HENRETTET: Videoene av henrettelsene av den japanaske journalisten Kenji Goto, den jordanske piloten Moaz al-Kassabeh og gisselet Haruna Yukawa, ble alle publisert i dagene da norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble kidnappet. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld ble det publisert et bilde av norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) i en ny utgave av magasinet Dabiq som er et talerør for IS-propaganda.

Statsminister Erna Solberg belreftet at en nordmann er tatt til fange i Syria, og at «alt tyder på at det er IS som står bak».

Solberg opplyste at norske myndigheter i slutten av januar ble gjort kjent med den mulige kidnappingen.

Dagbladet kjenner til at mannen i januar postet et bilde på sosiale medier der det synes som om han krysser grensa inn i Syria. 24. januar var foreløpig siste spor av mannen på sosiale medier, da han befant seg i en syrisk by.

Kamper i nærområdet Byen han da befant seg i var fortsatt kontrollert av syriske regjeringsstyrker, men den syriske delen av Al-Qaida, Al Nusra-fronten, kontrollerte da 80-90 prosent av regionen. Al-Nusra fronten har samarbeidet med syriske opprørsstyrker - og dermed blitt motstandere av IS. De skal også ha samarbeidet om aksjoner. Gruppa Al-Nusra og opprørsstyrker tok seinere kontroll over byen.

I det sammme tidsrommet i slutten av januar frigjorde kurdiske styrker store deler av byen Kobani fra IS-beleiring. Det skjedde etter fire måneder med kamper og amerikansk bombing av IS-styrker i byen på grensa mot Tyrkia.

Kobani er imidlertid et godt stykke fra byen der nordmannen da skal ha befunnet seg.

Gisler drept Samtidig var stor oppmerksomhet for tre utenlandske IS-gisler i slutten av januar. En video publisert av IS 24. januar viser henrettelsen av det japanske gisselet Haruna Yukawa (42). Yukawa, som hadde startet et privat sikkerhetsselskap i Syria, ble tatt til fange utenfor Aleppo i august i fjor.

Sju dager etter, 31. januar, kom IS med en ny video. Denne videoen viste henrettelsen av et annet japansk IS-gissel, den 47 år gamle journalisten Kenji Goto.

Goto dro til Syria seint i oktober i fjor for å forsøke å hjelpe sin savnede venn Haruna Yukawa (42), som var tatt til gissel av IS og ble drept uka før.

Den 20. januar hadde IS-terroristene fått Kenji Goto og vennen Haruna Yukawa ned på kne, ikledd oransje drakter og med hendene bundet på ryggen i en propagandavideo.

Terroristene ga beskjed om at de ville halshogge de to om ikke de fikk utbetalt 200 millioner dollar i løsepenger innen 72 timer. Dette utgjør om lag 1,5 milliarder norske kroner.

Innen elleve dager var begge de to drept av det som skal ha vært den mye omtalte bøddeln «Jihadi John».

Brente jordansk pilot levende Tre dager etter kom IS med nok en grusom henrettelsesvideo. Der ble den jordanske kamppiloten Moaz al-Kasasbeh brent levende, innestengt i et bur.

BBC skrev den gang at henrettelsen skal ha skjedd en måned før selve videoen ble sluppet, etter at piloten ble kidnappet etter et angrep mot IS i desember. IS hadde etter henrettelsen av Yukawa sluppet en video der de truet med å drepe piloten og Kenji Goto.

På tross av at piloten skal ha blitt drept tidligere i januar, forsøkte IS å bruke ham som et forhandlingskort med jordanske myndigheter for å frigi en irakisk fange.

IS' krav for å spare Goto og piloten al-Kassasbeh, var at Sajida al-Rishawi, som ble dømt til døden i 2006 for et mislykket selvmordsangrep, skulle bli sluppet ut av fengsel i Jordan. Det var Jordan klare for å gjøre. Jordanske myndigheter reagerte dermed sterkt på henrettelsen av piloten, og ville hevne drapet.

Koalisjonsland som mål Siden USA gikk til krig mot terrorgruppa i Syria i fjor høst har IS drept flere gisler foran åpent kamera. Amerikanerne James Foley, Steven Sotloff og Peter Kassig og britene David Haines og Alan Henning er de andre.

Norge er ikke blant de elleve landene som er med i den amerikanskledede koalisjonen som har utført en rekke luftangrep mot IS-posisjoner. Det er heller ikke Kina, som IS også hevder å ha et gissel fra.

- IS har stort sett hatt statsborgere fra land som deltar i USA-koalisjonen som mål. IS har også fått mye oppmerksomhet på grunn av måten de har framstilt gislene på omtrent som reklame for organisasjonen, sier seniorforsker i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Morten Bøås, til Dagbladet.

TATT TIL GISSEL AV IS: Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er tatt til gissel av IS, det bekrefter regjeringen. Foto: Privat
TATT TIL GISSEL AV IS: Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er tatt til gissel av IS, det bekrefter regjeringen. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!