Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grenfell-brannen i London:

Isaac (5) er siste identifiserte offer etter Grenfell-tragedien. Frykter at overlevende ikke tør å stå fram

Mange er fremdeles savnet og ikke gjort rede for etter brannen. Det fryktes at overlevende ikke tør å stå fram.

FUNNET DØD: Isaac Paulos ble funnet død fem etasjer nedenfor leiligheten sin. Han døde av å puste inn brannrøyk. Fremdeles er mange savnet og antatt døde etter brannen i Grenfell-høyblokka. Foto: NTB Scanpix
FUNNET DØD: Isaac Paulos ble funnet død fem etasjer nedenfor leiligheten sin. Han døde av å puste inn brannrøyk. Fremdeles er mange savnet og antatt døde etter brannen i Grenfell-høyblokka. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fem år gamle Isaac Paulos er blant de yngste ofrene etter den katastrofale brannen i Grenfell-høyblokka i London natt til onsdag 14. juni.

Femåringen bodde sammen med familien sin i 18. etasje i høyblokka, men ble funnet fem etasjer ned.

Det er The Guardian som først omtaler saken.

Isaac ble identifisert ved hjelp av tannlegehistorikk, og den offisielle dødsårsaken skal være at han pustet inn for mye brannrøyk.

Avdelingen som etterforsker Grenfell-brannen beskriver en nesten umulig og svært kompleks oppgave med å identifisere alle ofrene etter brannen.

Det skal også være svært farlig å oppholde seg i den nedbrente høyblokka, som fører til at etterforskningen vil ta lengre tid.

Så langt er 79 personer antatt døde, men bare 18 av de skal være formelt identifisert.

Pårørende er frustrerte over at det fortsatt er personer som er savnet og at mange ikke er identifisert eller er gjort rede for.

Redde for å stå fram

Det har blitt påstått at noen av de som ble rammet av brannen, men kom seg unna, ikke vil stå fram fordi de er bekymret for innvandrerstatusen sin eller mangler dokumentasjon.

- Noen har blitt fortalt at de ikke er kvalifisert for hjelp til hverken bosted eller medisinsk hjelp, sier parlamentsmedlem Emma Dent Coad.

Hun ønsker nå at det blir offisielt uttalt at redde og traumatiserte mennesker ikke skal frykte å stå fram.

FLAMMEKAOS: Klokka 1.16 fikk politiet i London melding om en stor brann i en 27-etasjers høyblokk. Flere personer skal være innesperret. Vitner forteller om dramatiske scener. Video: AP / CNN Vis mer

- Skaper et skille

Mangelen på informasjon og identifikasjon av ofrene skaper også stor skepsis og frustrasjon blant pårørende og hele London-samfunnet.

Parlamentsmedlem for Tottenham, David Lammy, som mistet en venn i brannen, er én av de som reagerer på mangel på informasjon og tror dødstallene vil stige ytterligere.

Lammy har uttalt at mangelen på oppdateringer på antall ofre og overlevende skaper spekulasjoner om en «coveup», hvor myndighetene unngår å dele informasjon for å slippe opptøyer.

Parlamentsmedlemmet beskriver videre dødstallet, som nå er antatt å være 79, for «alt for lavt».

- Mangel på informasjon om antall ofre og overlevende skaper et skille mellom myndighetene og dem de er valgt for å tjene, skriver Lammy på Twitter.

Beboeren Abdul Suleman, som bodde nederst i høyblokka, ble vitne til den fatale brannen og er enig i at dødstallet må være mye høyere.

- Jeg så dem med mine egne øyne i vinduene. Det må være flere som er døde, sier han.

- Han var en så god gutt

Isaac (5) er antatt å være en av de yngste blant ofrene og foreldre har uttalt seg som den «energiske lille gutten» sin etter offentliggjøringen av hans død fredag.

- Vi vil alle savne vår snille, energiske og generøse lille gutt. Han var en god gutt som var elsket av sin familie og venner. Vi vil savne han for alltid, men vi vet at Gud passer på ham nå og at han er trygg i himmelen, sa foreldrene i uttalelsen.

Et annet offer som ble formelt identifisert på fredag var Mohamednur Tuccu (44). Kona og dattera hans er fremdeles savnet.

Khadija Saye (24) og moren hennes Mary Mendy (51) ble også bekreftet døde. De ble funnet i en trappeoppgang flere etasjer nedenfor leiligheten sin.

Flere av beboerne som kom seg unna brannen har bodd hos bekjente i etterkant. Nå er flere av de hjemløse, fordi de ikke har blitt tilbudt et annet sted å bo.

- Jeg har ikke blitt tilbudt noen ting. Det virker som de ikke vil hjelpe meg. Det eneste jeg fikk var en flaske med vann. Jeg er 100 posent hjemløs, sier Grenfell-beboer Umar Bah.

STORBRANN: Mange mistet livet i storbrannen i blokka Grenfell Tower, som er 24 etasjer. Over 70 personer får behandling på sykehus. Video: CNN Vis mer

Stryk på brannsikringstest

Brannen i Grenfell-høyblokka skal ha startet i et kombiskap.

London-politiet sier de vurderer å ta ut siktelse for uaktsomt drap etter brannen, fordi både isolasjonen og flisene på bygningen ikke skal ha bestått brannsikkerhetstester.

Samtlige av de 95 boligblokkene som er undersøkt siden Grenfell-katastrofen i London, besto ikke brannsikringstesten.

600 personer bodde i de 120 leilighetene i den 24 etasjers høye blokka, og dermed står mange hundre nå uten tak over hodet. Mange av dem har fått tilbud om å flytte inn luksuriøse omgivelser

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!