Isabel tok strømmen fra to millioner

Så langt har Isabel fått skylden for tre dødsfall. Seks stater på østkysten har erklært unntakstilstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like etter 18.00 i går, norsk tid, nådde Isabel kysten av Nord Carolina. Nå forsetter orkanen å herje inn over landet.

I North Carolina, Maryland og Virginia er to millioner hjem uten strøm som følge av orkanen.

Det er ventet at natten amerikanerne går inn i på morgenkvisten, norsk tid, vil bli den store prøvelsen.

Tre døde

Isabel har så langt fått skylden for tre dødsfall.

I Richmond, Virginia, døde en bilist etter å ha fått vannplaning under et kraftig regnskyll.

En elektriker som ble sendt for å reparere en transformatorkiosk i Morehead City, North Carolina, døde av elektrosjokk.

I Annapolis, Maryland, døde en person etter at et tre falt ned over en bil.

Man forventer at dødstallene vil stige utover dagen.

Øyet traff

Isabel har en fart på omkring 160 kilometer i timen, altså litt mindre enn fryktet. Det er likeve snakk om at så mange som 50 millioner kan komme til å rammes av uværet.

President George W. Bush har erklært North Carolina som katastrofeområde. Guvernørene i Virginia, Delaware, Maryland, Pensylvania og New Jersey har erklært unntakstilstand.

Isabels øye, som altså inneholder de kraftigste vindene, nådde kystområdet The Outer Banks rundt 17.00 i går norsk tid, ifølge National Hurricane Center.

Ifølge AP er bølgene som kastes opp på stranda uvanlig høye, og ventes å bli 7 meter høye. Sjøen har steget opptil 10 meter.

Evakuert

Nesten 50 millioner bor i områdene som kan bli rammet av de rasende vindene.

Hittil er flere enn 225.000 evakuert fra østkysten.

Flere tog og fly er innstilt, og de fleste skolene i de utsatte områdene holder stengt torsdag og fredag som følge av orkanen.

Det er også flom over store deler av Atlanterhavskysten.

- Vi ber folk om å komme seg opp i høyden, hvor de vil være tryggere, sier borgermester Meyera Oberndory i Virginia Beach, ifølge Canada.com

Foreldre oppfordres til å ta med seg barna lenger innover i landet, og alle som bor i mobile hjem bes om å søke dekning i mer solide konstruksjoner.

- Noen av de eldre lar deg alltid vite at de har vært gjennom orkaner før, men vi minner dem alltid på at ingen vil komme og redde dem hvis de skulle komme til skade etter at vi har bedt dem om å evakuere, sier borgermesteren, denne gang til CNN.com

Som Dagbladet.no skrev i går, er Isabel den kraftigste stormen som når østkysten av USA siden orkanen Floyd, i 1999, og er også målt til å være noe sterkere. Floyd kostet 56 menneskeliv, og gjorde materielle skader for 34 milliarder kroner.

Ville se bølgene

På tross av advarsler, trakk flere titalls til strendene i går kveld for å få vind i håret sjøsprut i ansiktet. Mange returnerte imidlertid raskt til bilene etter å ha blitt rammet av den kraftige vinden.

- Jeg er nervøs, veldig nervøs, sier Alicia Smith fra Nord Carolina, som nå står rett framfor sin første orkan.

Carl Hiltz har vært ute en stormnatt før, og er hakket roligere etter han overlevde å få et helt tre flyvende inn vinduet en gang. Han mener det ikke er «så ille», hvis du befinner deg under solid tak.

Bush dro

I dag møtte USAs president George W. Bush kong Abdullah av Jordan. Han reiste imidlertid til Camp David allerede onsdag kveld, i frykt for Isabel, mens folk jobbet med å sikre Det hvite hus før stormen.

Powell forhindret

Utenriksminister Colin Powell måtte melde avbud til Anna Lindhs begravelse fredag, fordi den kraftig orkanen gjør det umulig å ta av med fly fra Washington-området.

- Jeg beklager at jeg ikke er i stand til å dra til Stockholm, sa Powell ifølge NTB. Se og hør bølgene live her!

<B>KRAFTIGE BØLGER:</B> Highway 12 i Kitty Hawk, Nord Carolina er uframkommelig på grunn av Isabel i dag.
BØLGEBLIKK: Ashley Johnson fra Cherry Point i Nord Carolina, tok med seg sønnen Brice (2) for å se Isabel piske havet langs Atlantic Beach i går, men måtte trekke seg tilbake på grunn av sanden vinden virvlet opp.
ISABELS ØYE: Områder hele 185 kilometer unna orkanens øye vil kunne oppleve vind med orkan i kastene, og områder 555 kilometer unna: vind i klasse «tropisk storm». Klokka 5 torsdag morgen befant senteret av orkanen seg omkring 250 kilometer sør-sørøst for for Cape Hatteras i Nord Carolina, og beveget seg med en hastighet på nær 170 kilometer i timen. Isabel er nå en orkan i kategori 2, men ventes å kunne nå nivå 3, med en vindhastighet 179 - 209 kilometer i timen.
UTFORDRET SKJEBNEN: Enkelte steder langs kysten spår National Hurricane Center en vannstand fra 2 - 3,4 meter høyere enn normalt, i følge med ekstremt store og farlige bølger. Det ser ikke ut til å uroe denne karen, som utfordrer skjebnen på surfbrettet sitt.