Isabell (17) drept

- Isabell skrek, men jeg var i sjokk og satt helt stille. Jeg tenkte bare: Nå kommer det til å gjøre vondt, forteller gutten som satt ved siden av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To stolheiser svevde drøyt ti meter over bakken da den ene plutselig løsnet og raste omlag 30 meter bakover inn i den andre. Isabell Hansen (17) ble slengt ut og ned på bakken.

Ulykken skjedde ved 11.30-tida i går og det var omlag 30 mennesker i stolheisen da den kollapset. Politiet i Kiruna opplyser at 17-årige Isabell Hansen døde på stedet. Tre svenske gutter ble skadet.

Isabell satt i stolen sammen med kameraten Aléx Nildén (16). Til svenske Aftonbladet.se forteller han om marerittet.

- Jeg ser hvordan stolen foran nærmer seg oss. Isabell skrek, men jeg var i sjokk og satt helt stille. Jeg tenkte bare: Nå kommer det til å gjøre vondt, forteller han fra sykesengen på sykehuset i Gällivare.

Aléx forsøkte å bremse sammenstøtet ved å strekke ut sin høyre for å ta i mot stolen som kom mot dem i voldsom fart. Men sammenstøtet ble kraftig, og han besvimte, skriver Aftonbladet.se.

- Da jeg våknet opp, har min venninne ved siden av meg falt ut, og jeg satt ensom igjen der oppe. Jeg skrek så høyt jeg kunne. Jeg hadde så fryktelig vondt, sier han til avisa.

Like etterpå startet heisen igjen, og Aléx kom opp på toppen, der en av instruktørene for leiren bar ham ut av stolen. En drøy halvtime senere ble han hentet ut av området i det norske redningshelikopteret.

Ungdommer rammet

De skadde ble sendt til sykehus med Sea King helikopteret og ambulanse i Gällivare og Kiruna. Tilstanden til de tre skadde er ikke alvorlig.

Populært feriemål

Taubanen ligger i Abisko i Nord-Sverige, like ved grensa til Norge mellom Kiruna og Narvik.

Det var tåke og regn samt svært bratt i området, noe som vanskeliggjorde redningsarbeidet. Svensk redningsledelse ba om bistand fra Hovedredningssentralen i Bodø etter ulykken. Et Sea King redningshelikopter og en alpin redningsgruppe fra Bodø ble satt inn i arbeidet.

Ungdommene som ble rammet av ulykken deltok på en internasjonal ungdomsleir arrangert av Nord-Norsk Fredssenter, i samarbeid med Framfylkingen og den svenske søsterorganisasjonen Unge Örnar.

Leiren startet i Kiruna 19. juli. Etter planen skulle ungdomsleiren avsluttes i Narvik 6. august.

- Nå ville de bare komme seg bort fra Abisko, sier daglig leder for Nord-Norsk Fredssenter, Svein Tore Aspelund, til NTB.

Aspelund fikk beskjed om ulykken klokken 13 tirsdag. Han reiste straks til Abisko med foreldrene til jenta som omkom.

Kultursjef Randi Melgaard mener ungdommen har behov for å samles og snakke om det som er skjedd.

I går ble Isabell minnet av sine venner og familie under en sørgestund i bystyresalen i Narvik. Dit kom også ungdommene som hadde vært med Isabell på turen. Den sorgfulle gjengen satte fram lys og skrev hilsener foran et bilde av deres døde venninne.

Fra 60-tallet

Taubanen ble bygget på 60-tallet og ble kontrollert av Veritas i vinter, uten at de hadde noen anmerkninger, skriver Expressen.se. I mai i år ble det foretatt noen utbedringer på taubanen.

DREPT: Isabell (17) var en av fire jenter som var spesielt utvalgt av Nord-norsk fredssenter til å delta på leiren.
MINNET Isabell Hansen (17) ble minnet av venner i Narvik i går kveld.
OMKOM: Isabell Hansen (17) fra Narvik omkom, mens tre ungdommer fra Kiruna ble lettere skadd i ulykken.
TRAGEDIE: Den internasjonale ungdomsleiren endte tragisk da en av gondolene i en stolheis løsnet og slo inn i gondolen bak.