Isabelle har grunn til å smile

Kvinnen som fikk verdens første ansiktstransplantasjon vil være et forbilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kvinnen som  for et år siden  fikk verdens første ansiktstransplantasjon er nå nesten full restituert. Hun ønsker nå å være et forbilde for andre, skriver Expressen.se.

Det har vært et spesielt år for Dinoire, som sier at hun ikke angrer og at livet ble reddet av transplantasjonen. Livet kjennes nå som tidligere.

- Først våget jeg ikke å kikke. Jeg var redd det skulle være skadet og stygt. Men det er fantastisk, sier Isabelle Dinoire (38) til dens svenske avisen.

Hun anbefaler andre i samme situasjon å tørre å få utført operasjonen.

- Det er noen annens ansikt, men når jeg ser meg i speilet, ser jeg meg selv.

Hun er nesten fullstendig restituert, og spiser og drikker normalt. Bare små arr og litt rødhet viser at hun er operert i ansiktet.

- Sensitiviteten er tilbake, både ansiktsvarme og bevegelse er på plass, sier professor Bernard Devauchelle ved Amiens Sykehus i Frankrike, til Timesonline.co.uk.

Hun har opplevd to tilfeller av frastøting av huden, men begge gangene har blitt kontrollert med immunundertrykkende behandling.

NYTT SMIL: Danielle Dinoire har ennå ikke helt kontroll på leppene, som hun fikk transplantert fra en hjernedød donor for et år siden. Foto: SCANPIX/AP
NYTT SMIL: Danielle Dinoire har ennå ikke helt kontroll på leppene, som hun fikk transplantert fra en hjernedød donor for et år siden. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Fremdeles har hun litt problemer med bevegelsen i venstre kinn som hun får fysioterapibehandling for, sier Devauchelle.

Dinoire ble angrepet av sin egen labrador, og fikk transplantert ny nese, munn og hake fra en hjernedød donor for et år siden. Siden den gang har hun flyttet hjem for å unngå mer mediaoppmerksomhet, og har også gått til anskaffelse av en ny hund, Max.

DEMONSTRERER hvordan operasjonen foregikk, lege Bernard Devauchelle.