Isbjørn angrep turister igjen

TROMSØ (Dagbladet): To isbjørner ble skutt på Svalbard i helga. På ei uke har tre isbjørner angrepet turister på øya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dreier det seg bare om tilfeldigheter?

- Ja, mener turoperatør Normann Holm i Svalbard Safari. Han er en av flere som frakter utlendingene ut i den arktiske villmarka.

Natt til lørdag fikk britiske turister og forskere et dramatisk møte med en tre år gammel hannbjørn. I går ettermiddag fikk de problemer med nok en isbjørn.

Lørdag for ei uke siden ble en isbjørn skadeskutt etter å ha angrepet en teltleir. Dyret er ennå ikke lokalisert, men sysselmannen ser det som sannsynlig at bjørnen er død og har sunket på havbunnen. De store avstandene på Svalbard gjør letearbeidet nærmest umulig.

Jaktet på mat

Jakten på mat drev natt til lørdag isbjørnen mot teltleiren, ved Gåshamn i Sør-Spitsbergen nasjonalpark, som turistene delte med breforskere. I timevis kretset den rundt leiren, signalskudd ble avfyrt og støy ble lagd. Alt for å skremme den vekk, men til ingen nytte.

To av forskerne skjøt skremmeskudd foran bjørnen da den trakk inn i selve messeteltet. Da inntok bjørnen angrepsposisjon, og kom mot den ene i full fart .

To rifleskudd ble avfyrt fra om lag 15 meters hold, bjørnen segnet om og døde etter få sekunder.

Den andre bjørnen kom i går formiddag. Den oppførte seg på samme måte som den første, og lot seg ikke skremme bort av at leirdeltakerne brukte grytelokk, fløyter og skremmeskudd.

Isbjørnen skal ha blitt skutt bare seks meter fra en av personene i leiren, opplyser sysselmannen til NTB.

Byttedyr

Alle isbjørner kan betrakte mennesket som et potensielt byttedyr, men en ung og sulten bjørn betegnes som ekstra farlig. Det var en slik bjørn som drepte en ung norsk kvinne i 1995.

- Disse dyrene har nylig blitt forlatt av moren og har ennå ikke lært seg å frykte mennesker. Den lar seg ikke drive vekk og angriper når den føler seg truet, forklarer assisterende sysselmann Rune B. Hansen.

En voksen hannbjørn kan veie inntil 800 kilo, og bestanden på Svalbard består nå av rundt 3000 individer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer