Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Isbjørn brøt seg inn på hotell på Svalbard

Rømte da politiet ankom stedet.

HOTELLBESØK: Isbjørnen tok seg inn på hotellet Radio Isfjord på Svalbard søndag morgen. Foto: Hilde Røsvik / Svalbardposten
HOTELLBESØK: Isbjørnen tok seg inn på hotellet Radio Isfjord på Svalbard søndag morgen. Foto: Hilde Røsvik / Svalbardposten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi trua med politiet, og da rømte den.

Det sier sysselmannsførstebetjent Vidar Arnesen til Dagbladet. For tidlig søndag morgen oppdaget ansatte ved hotellet Radio Isfjord at en isbjørn hadde brutt seg inn på hotellet, skriver Svalbardposten.

- De lokaliserte den inne i et rom i hovedbygningen på Isfjord Radio. De fikk kontroll på gjestene og sine ansatte, og varslet oss klokka halv åtte, forteller Arnesen, til Dagbladet.

Det befant seg ni gjester og fem ansatte på stedet da isbjørnen brøt seg inn.

Port brutt opp

Politimannskap, ansatte ved miljøavdelingen hos sysselmannen og en ansatte ved Norsk polarinstitutt ble sendt til stedet.

FINNER IKKE MAT: Denne lille isbjørnfamilien sliter med å finne mat. En ekspert mener at om moren ikke finner mat snart, kommer de til å dø. Video: National Geographic / Travis Wilkinson Vis mer

- I det vi kommer fram så velger den å ta seg ut av hotellet. Helikopterstøyen er nok så skremmende at den tar seg ut, forteller Arnesen.

Det var stasjonssjef Malin Stark som oppdaget bjørnen. Til Svalbardposten forteller hun at det første hun oppdaget var en port som var brutt opp.

Så tok hun en kikk inn i lagerbygget, og forsto at det var ugler i mosen. Eller rettere sagt en isbjørn på matjakt.

- Vi hadde noen sekker med matavfall innenfor døra som jeg så var brutt opp. Så hørte jeg noen lyder der inne og skjønte at bjørnen fortsatt var der, sier Stark til avisa.

BJØRN UTENFOR VINDUET: Helene Renate Hvedding og familien ble sperret inne på hytta på Svalbard da ei isbjørn-binne og ungen hennes tuslet rundt hytta hele helga. På det nærmeste var de rett utenfor vinduet. Video: Helene Renate Hvedding Vis mer

Hun sier at hun ikke var redd, og etter hvert forsvant altså bjørnen fra stedet.

- Sjelden hendelse

Ifølge sysselmannsførstebetjent Arnesen er det ikke et ukjent fenomen at isbjørn tar seg inn på hytter der det er matlukt.

- Men at den tar seg inn på steder som er bebodd er sjelden. De blir som regel oppdaget før de kommer inn. Det hender ofte at folk med hytter får besøk av bjørn, men da klarer de å skremme bort bjørnen, sier Arnesen.

Sist gang en isbjørn tok seg inn på et sted det var folk, var i 2014, forteller Arnesen. Da tok en bjørn seg inn i baren på hotellet Pyramiden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!