Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Isbjørn-episodene som ryster verden

Isbjørn-hendelsen på Svalbard er bare en av tre som har blitt omtalt av medier verden over den siste måneden.

Radmager: National Geographic publiserte en video som viste en isbjørn som slet med sult på grunn av klimaendringer. Nå sår eksperter tvil om klimaendringer faktisk førte til isbjørnens sult. Video: National Geographic. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste måneden har en isbjørn drept en «helt», mens en annen har blitt drept av «idioter». Og sist men ikke minst har en fotograf innrømmet at de kanskje var naive i omtalen av en utsultet isbjørn. Det skaper debatt.

Medier verden over har de siste dagene omtalt isbjørnen som ble skutt og drept på Svalbard lørdag.

Da fire ansatte på cruiseskipet «MS Bremen» gikk i land før turistene for å sikre at det ikke var isbjørner i området, ble en av vaktene angrepet. Dermed ble isbjørnen skutt og drept.

Den tyske mannen som ble angrepet, ble sendt til sykehus med moderate skader.

Kritiseres

I ettertid har hendelsen blitt gjenstand for skarp kritikk. Verdens naturfond (WWF) reagerer mest på at det bare finnes 25 000 isbjørner igjen på kloden, og beskriver tapet av en av dem som utrolig tragisk.

Den britiske komikeren Ricky Gervais hadde en litt annen innfallsvinkel:

- La oss gå for nærme en isbjørn i dens naturlige habitat, og så drepe den hvis den kommer for nærme. Idioter, freste han på Twitter.

Den massive kritikken har fått det tyske cruiserederiet Hapag-Lloyd Cruises til å forklare hendelsen. På Facebook skriver de at selv om det var nødvendig å drepe isbjørnen, så beklager de hendelsen sterkt.

- En av vaktene ble plutselig angrepet av en isbjørn som vaktlaget ikke hadde oppdaget, og var ikke i stand til å agere selv. Ettersom de tre andre vaktenes forsøk på å skremme isbjørnen mislyktes, måtte de ty til selvforsvar for å redde livet til den angrepne, skriver rederiet.

UVANLIG MØTE: Isbjørnen vil gjerne ha en lekekamerat, men trekkhunden er heller lunken. Den uvanlige scenen utspant seg i Manitoba, Canada. Hunden tilhører den lokale hundeoppdretteren Brian Ladoon som sier han aldri har sett noe liknende. Video: YouTube/David de Meulles via Storyful Vis mer

Drepte «helt»

I starten av måneden gikk også en isbjørn-hendelse fra Canada verden rundt.

En familiefar og hans tre barn befant seg ved et populært fiske- og jaktområde i landsbyen Arviat i Canada, da de plutselig oppdaget en isbjørn.

Familiefarens onkel, Gordy Kidlapik, har forklart at bjørnen begynte å forfølge en av ungene. Da skal familiefaren, Aaron Gibbons, ha bedt ungene om å løpe tilbake til båten.

Gibbons var ikke bevæpnet, men gikk likevel mellom barna og isbjørnen, i et forsøk på å stoppe den. Så ble han angrepet og drept, ifølge The Guardian.

- Han døde som en helt, har det lokale politiet uttalt.

Kidlapik forteller at han i ettertid har hørt barnas nødsamtale fra båten, og omtaler den som hjerteskjærende. Bjørnen ble imidlertid skutt og drept av andre voksne på stedet.

Turisme får skylda

I likhet med hendelsen på Svalbard, var det turisme som fikk skylda for angrepet.

Kidlapik lanserte nemlig en teori om at turisme ved Churchill, Manitoba - som ligger omtrent 25 mil fra Arviat - har ført til at bjørnene i området har blitt mer uredde.

- Man kan se bilder av turister som berører bjørner gjennom gjerder, sier han og følger opp.

- Isbjørnene rømmer ikke ved lyden av kjøretøy lenger. I stedet blir de værende i området. De er i ferd med å miste all frykt for mennesker.

Radmager isbjørn skapte debatt

I desember i fjor publiserte National Geographic en video av en mager isbjørn, som skulle illustrere problemene klimaendringer påfører dem. Videoen ble sett av millioner, men seinere fikk kanalen kritikk for at bjørnens problemer ikke nødvendigvis kunne knyttes til klimaendringer.

- Jeg tror ikke denne enkelte isbjørnen er rammet av klimaendringer, fordi den holder til på kanadiske Baffin Island, og det er et av områdene hvor vi har sett minst endringer i isdekket, sa direktør for klimaforskning ved Bjerknessenteret, Tore Furevik, til Dagbladet.

HELSESJEKK: Tierpark dyrehage i Berlin viser frem sin ti uker gamle isbjørnunge under en helsesjekk. Det er ikke første gang en isbjørn skaper liv i Tyskland. Isbjørnen Knut i dyreparken Zoological Garden rørte alles hjerter da moren støtte ham fra seg i 2006. Fire år senere døde han av en hjerneskade. Video: Tierpark Zoo Berlin. Foto: AFP, Ho. Reu... Vis mer

Fotografen svarer

Forrige uke gikk en av fotografene, Cristina Mittermeier, ut og forklarte hva som virkelig skjedde. I et innlegg på National Geographics hjemmesider skrev hun at de ønsket å vise folk hvordan konsekvenser av klimaendringer kunne se ut.

- Vi var kanskje naive. Videoen gikk viralt, og folk tok det bokstavelig, skrev hun.

En av hennes kolleger, Paul Nicklen, hadde oppdaget isbjørnen ett år i forveien og fortalt Mittermeier om den. Hun skriver at de observerte den i én time før den endelig beveget seg.

- Jeg måtte trekke pusten. Paul hadde advart meg om bjørnens helsetilstand, men ingenting kunne forberedt meg på det jeg så.

Tar selvkritikk

Men så ble videoen publisert av National Geographic, som gjorde en stor tabbe: «Dette er hvordan klimaendringer ser ut», skrev de i videoen. Mittermeier hevder hardnakket at de aldri la skylda på klimaendringer, men tar selvkritikk for at de ikke fortalte hele historien.

- Vi gjorde kanskje en feil ved å ikke fortelle hele historien: At vi ville vise bilder som illustrerer de framtidige konsekvensene, skriver hun.

Videoen er den mest sette på National Geographic noensinne, og kanalen har selv gått ut og beklaget i ettertid.

- Vi gikk for langt i å trekke direkte linjer mellom klimaendringer å akkurat denne utsultede isbjørnen, skrev de og fulgte opp:

- Det er umulig å vite hvorfor akkurat denne bjørnen var i ferd med å dø.