Isbjørn med to kjønn

STAVANGER (Dagbladet): Norske forskere har funnet flere isbjørnbinner med både mannlige og kvinnelige kjønnsorganer på Svalbard. Nå frykter isbjørn-forskere at isbjørnen skal bli utryddet på grunn forurensning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå frykter norske isbjørnforskere at isbjørnen skal bli utryddet på grunn av global forurensning.

I et TV-program refererer britiske BBC til isbjørnforskeren Andrew Derocher fra Polarinstituttet i Tromsø og hans alarmerende funn.

Derocher mener effektene av miljøgiften PCB kan være ødeleggende for isbjørnbestanden. Polarinstituttet har allerede registrert at det fødes stadig færre isbjørner.

- Bare en liten forandring i reproduksjonsratene kan føre til en langsom reduksjon av bestanden. Hvis dette skjer, kan bestanden bli kraftig redusert eller i verste fall utryddet, sier Andrew Derocher.

Dør tidlig

Sammen med Øystein Wiig ved Universitetet i Oslo har de to forskerne i løpet av en treårsperiode merket om lag 450 isbjørner, og tatt prøver for å undersøke innholdet av gift.

Forskerne har funnet sju isbjørnbinner med både mannlige og kvinnelige kjønnsorganer. Noen av de sju binnene hadde hatt unger, men de hadde små peniser foran skjedeåpningen. Isbjørn-ekspertene antar at det hormonhermende stoffet PCB er skyld i elendigheten. Store mengder av PCB er funnet i blodet til bjørnene.

Den kjemiske forurensningen skal komme fra Europa og Øst-Asia, ifølge forskerne.

Liv og død

Dagbladet skrev i fjor om hvordan den globale forurensningen påvirker isbjørnene. Da ble det påpekt at norsk forskning viser at PCB svekker læreevnen til dyr. Isbjørnungene dier morsmelk med et fettinnhold på nær 50 prosent, og får dermed i seg mye PCB.

- Ungene har ingen fettreserve å lagre giften i, og den går rett i kroppen, sa Wiig.
Begge forskerne understreket at evnen til å lære betyr forskjellen på liv og død i de kalde nordområdene. Allerede i dag dør nær 70 prosent av bjørnungene før de er tre år.