Isbjørn med to kjønn

STAVANGER (Dagbladet): Norske forskere har funnet flere isbjørnbinner med både mannlige og kvinnelige kjønnsorganer på Svalbard. Nå frykter isbjørn-forskere at isbjørnen skal bli utryddet på grunn forurensning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nå frykter norske isbjørnforskere at isbjørnen skal bli utryddet på grunn av global forurensning.

I et TV-program refererer britiske BBC til isbjørnforskeren Andrew Derocher fra Polarinstituttet i Tromsø og hans alarmerende funn.

Derocher mener effektene av miljøgiften PCB kan være ødeleggende for isbjørnbestanden. Polarinstituttet har allerede registrert at det fødes stadig færre isbjørner.

- Bare en liten forandring i reproduksjonsratene kan føre til en langsom reduksjon av bestanden. Hvis dette skjer, kan bestanden bli kraftig redusert eller i verste fall utryddet, sier Andrew Derocher.

Dør tidlig

Sammen med Øystein Wiig ved Universitetet i Oslo har de to forskerne i løpet av en treårsperiode merket om lag 450 isbjørner, og tatt prøver for å undersøke innholdet av gift.

Forskerne har funnet sju isbjørnbinner med både mannlige og kvinnelige kjønnsorganer. Noen av de sju binnene hadde hatt unger, men de hadde små peniser foran skjedeåpningen. Isbjørn-ekspertene antar at det hormonhermende stoffet PCB er skyld i elendigheten. Store mengder av PCB er funnet i blodet til bjørnene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer