Isbjørn på tynn is

Jakter mat på mammas rygg. Isen smelter.

RIR PÅ RYGGEN: En isbjørnunge har klatret opp på ryggen til moren sin for å unngå det kalde vannet som venter på svømmeturen. Foto: Angela Plumb/PA/Scanpix.
RIR PÅ RYGGEN: En isbjørnunge har klatret opp på ryggen til moren sin for å unngå det kalde vannet som venter på svømmeturen. Foto: Angela Plumb/PA/Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har nå funnet ut at på grunn av issmelting i arktiske strøk om sommeren, blir nå isbjørnene tvunget til å svømme mye lengre distanser enn tidligere.

Nå har de tatt bilder av isbjørn som svømmer gjennom det iskalde arktiske vannet med ungene sine på ryggen, skriver den engelske avisen Telegraph.co.uk

Sitter på ryggen Forskerene som nå er samlet til miljøkonferanse i Cancun i Mexico hevder at det er livsnødvendig for isbjørnungene å sitte på ryggen til moren når de svømmer over lengre strekniger. Isbjørnungene har rett og slett et for tynt fettlag i kroppen til å overleve over lengre tid under de iskalde polare forholdene. På ryggen til moren, slipper de å bli gjennomvåte, og dermed forhindre de det livstruende varmetapet dette måtte medføre.

Isen smelter Isbjørnungene kan klare seg en god stund i vannet, men forskerene mener at bakgrunnen for fenomenet de nå opplever, er at isbjørnene jakter sel over et større område som følge av at isen smelter. Dette medfører lengre opphold i det kalde vannet, og før isbjørnungene har fått feitet seg opp på sel og fisk er de for magre til å beskytte seg mot kulden.

Radiomerket Rapporten, som er utarbeidet av WWF-Canon Polar Bear Tracker Programme, viser at de radiomerkede isbjørnene har svømt cirka 600 kilometer siden programmet ble opprettet i 2007.

Radiosenderene, som bare er festet på hunbjørnene, siden hanbjørnenes nakke er mye større enn hodet og medfører at radiosenderene bare vil skli av, sender signaler til en sattelitt som overvåker isbjørnenes bevegelser. Målet er å kartlegge hvordan de blir påvirket av miljøforandringene i de arktiske områdene.

Isbjørnene er meget gode til å svømme, men de jakter og lever mye av sine liv på isens overflate. I arktiske strøk blir ifølge forskerene denne isen stadig mindre.

- Isbjørnens oppførsel er meget gode nyheter. Det betyr at de tilpasser seg og at flere av ungene vil overleve, sier Geoff York som er isbjørnspesialist i WWF.