Isbjørn pressa overkroppen inn hyttevindu

Ble skutt og drept av hyttebeboere på Svalbard i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En 305 kilo tung isbjørn prøvde i dag å ta seg inn i en hytte på Svalbard. Inne i hytta befant det seg et lokalt par.

Hannbjørnen, som klarte å få halve kroppen inn gjennom hyttevinduet, ble skutt rundt 12.30.

- Isbjørnen forsøkte å komme seg inn hytta, og slo opp vinduet. Personene hadde forsøkt å skremme den med forskjellige skremselsmidler, men bjørnen ga seg ikke, og de ble nødt til å bruke skytevåpen, sier assisterende sysselmann på Svalbard, Lars Erik Alfheim til Dagbladet.

På Svalbard er det forbud mot å forlate en av de to bosetnigene uten våpenerfaring. Inne i hytta avfyrte en av de to gjestene først et varselskudd mot bjørnen med signalpistol.

- Det er brukt mange forskjellige skremmemidler, men det får vi komme tilbake til når vi får snakket med personene ordentlig, sier Alfheim.

- Aggressiv bjørn Bjørneangrepet skjedde i Hyttevika ved Hornsund, sør på øya Spitsbergen, som er den største øya i øygruppa Svalbard.

- Personene var på tur, det er ingen boliger i området. Det er noen hytter rundt om kring på Svalbard, og dette er en av de stedene, sier Alfheim, og fortsetter:

I ØDEMARKA:  Isbjørnen døde da den tok seg inn i en hytte sør på øya Spitsbergen. Foto: Arild Lyssand/Sysselmannen
I ØDEMARKA: Isbjørnen døde da den tok seg inn i en hytte sør på øya Spitsbergen. Foto: Arild Lyssand/Sysselmannen Vis mer

- En bjørn er aggressiv når den kommer inn gjennom vinduet. Det kan være mange grunner til at en bjørn angriper en hytte, en av grunnene er at den er sulten, sier Alfheim.

Sjelden kost Sysselmannens betjenter ble flydd fra Longyearbyen til Hyttevika, en tur som tar en time i helikopter, for å så bringe bjørnen tilbake til Longyearbyen for undersøkelse. Sysselmannen vil rutinemessig åpne etterforskning av saken.

- Vi har ingen holdepunkter for at dette ikke var noe annet enn en nødverge-situasjon.

Isbjørner, som er en fredet art, blir sjelden skutt og drept på Svalbard, ifølge Alfheim. Området er hjemmet til 3000 isbjørn og 2500 mennesker.

STOR HANNBJØRN: Hannisbjørnen veide 305 kilo. Foto: Arild Lyssand/Sysselmannen
STOR HANNBJØRN: Hannisbjørnen veide 305 kilo. Foto: Arild Lyssand/Sysselmannen Vis mer

- Det er veldig sjelden at dette skjer, i fjor hadde vi ingen episoder, men en bjørn ble skutt  i 2011 og i 2010.

Det var i august 2011 at en britisk 17-åring ble drept etter isbjørnagrep på Svalbard. Isbjørnen ble drept med et skudd i hodet.

Av de største villmarksområdene Det var nederlenderen Willem Barentsz som oppdaget Svalbard i 1596.

Svalbardtraktaten, som ble underskrevet i Paris 9. februar 1920, ga Norge suverenitet en gang for alle, og siden 17. juli 1925 har Svalbard vært en del av kongeriket Norge.

ISBJØRN:  En isbjørn ble i dag skutt på Svalbard da den prøvde å ta seg inn i en hytte hvor to personer oppholdt seg. Foto: Mats Grimsæth
ISBJØRN: En isbjørn ble i dag skutt på Svalbard da den prøvde å ta seg inn i en hytte hvor to personer oppholdt seg. Foto: Mats Grimsæth Vis mer

Svalbard er et av Europas største villmarksområder. Om lag 65 prosent av landarealet på 61 020 kvadratkilometer er vernet, ifølge Norsk polarinstitutt.

ISBJØRN:  En isbjørn ble i dag skutt på Svalbard da den prøvde å ta seg inn i en hytte hvor to personer oppholdt seg. Foto: Mats Grimsæth
ISBJØRN: En isbjørn ble i dag skutt på Svalbard da den prøvde å ta seg inn i en hytte hvor to personer oppholdt seg. Foto: Mats Grimsæth Vis mer

Svalbard

• En del av kongeriket Norge gjennom Svalbardtraktaten fra 9. februar 1920.

• Navnet er avledet av sval - «kjølig», og bard - «kant, rand».

• Et av Europas største villmarksområder. 65 prosent av landarealet på 61 020 kvadratkilometer er vernet.

• Består av Spitsbergen, Nordaustlandet, Barentsøya, Edgeøya, Kong Karls Land, Hopen, Prins Karls Forland, Bjørnøya og øyene rundt.

• På Spitsbergen finnes de faste bosetningene Longyearbyen, Barentsburg, Ny-Ålesund og Sveagruva.

• Finnes også mindre forskningsstasjoner og meteorologiske stasjoner i Hornsund, på Hopen og på Bjørnøya.

Menneskets virke på Svalbard deles gjerne inn i epoker:

• 16- og 1700-tallet: Internasjonal hvalfangst
• 1700-1850: Russiske fangstfolk
• 1850-1973: Norske fangstfolk
• Fra 1850 ble Svalbard også utgangspunkt for forskning og en rekke ekspedisjoner.
• 1900-tallet: Bergverksdrift. Kullgruvedriften har lagt grunnlaget for helårssamfunnene i Longyearbyen, Sveagruva, Barentsburg og Ny-Ålesund.
• I dag kulldrift, forskning og turisme.

Kilder: Store norske leksikon, Sysselmannen og Norsk polarinstitutt 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer