Isbjørn skutt på Island

Seilte over fra Grønland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sindige islendinger fikk seg litt av et sjokk i går morges da de kikket ut av vinduet og så en fullvoksen isbjørn ute på spasertur.

Isbjørner finnes ikke på sagaøya og denne har trolig kommet seg over fra Grønland ved å seile på isflak og svømme. Isbjørn har bare blitt sett på Island en håndfull ganger de siste tiårene.

- Jeg var ute og gikk litt før klokka ti i morges da jeg så en fullvoksen isbjørn som gikk langs veien østover. Han ruslet bare rolig bortover og koste seg i godværet, sier Þórarinn Leifsson til Morgunblaðið.

Hadde ikke bedøvelsesmiddel

Politiet ble raskt varslet om krabaten som var langt hjemmefra. Isbjørnen gikk rundt i nærheten av Skagafjörður, nord i Island, og viste ikke tegn til å angripe mennesker.

Det ble vurdert om det var mulig å bedøve bjørnen og flytte den tilbake til sitt naturlige habitat. Men bedøvelsesmiddel til isbjørnen fantes ikke i landet, og miljøvernminister Þórunn Sveinbjarnardóttir besluttet at den skulle avlives.

- Det var tåke i fjellene, og vi ville ikke miste ham av syne. Derfor skjøt vi så snart vi hadde ham på skuddhold, sier Petur Björnsson hos politiet i Sauðarkroki.

Isbjørnen var rundt 250 kilo tung og to meter lang, ifølge islandske medier.

Isbjørn skutt på Island

Kan svømme 100 kilometer

Danmarkstredet skiller Island og Grønland og er bare 290 kilometer bredt på det smaleste. Professor Páll Hersteinsson ved Universitetet i Reykjavik sier isbjørner ofte oppholder seg øst på Grønland, og at isflak kan løsne og flyte over til Island.

Isbjørner er også i stand til å svømme svært langt, opptil 100 kilometer, ifølge Hersteinsson.