ISBJØRN: En isbjørn titter ut av en vindusåpning etter at den natt til søndag brøt seg inn i en lagerbygning som tilhører hotellet Isfjord Radio på Svalbard. Det er ikke trolig ikke den samme bjørnen som la på svøm mot Longyearbyen natt til lørdag. Foto: Hilde Kristin Røsvik / Svalbardposten / NTB scanpix
ISBJØRN: En isbjørn titter ut av en vindusåpning etter at den natt til søndag brøt seg inn i en lagerbygning som tilhører hotellet Isfjord Radio på Svalbard. Det er ikke trolig ikke den samme bjørnen som la på svøm mot Longyearbyen natt til lørdag. Foto: Hilde Kristin Røsvik / Svalbardposten / NTB scanpixVis mer

Isbjørn svømte mot Longyearbyen, flere personer evakuert

Sysselmannen på Svalbard måtte evakuere en gruppe personer da en isbjørn la på svøm mot Longyearbyen natt til lørdag.

Den store hannbjørnen la på svøm fra Hiorthhamn og over fjorden i retning byen i 3-tiden om natten.

- Vi måtte evakuere en gruppe personer som satt på stranden og brente bål. Bålet ble slokket av brannvesenet da situasjonen med bjørnen ble avklart, sier sysselmannsførstebetjent Anders Haugerud til Svalbardposten.

Sysselmannen tok i bruk båt for å skremme bjørnen tilbake til den andre siden av fjorden, i Revneset. Den forsvant i 3.30-tiden.

Vakthold hele natta

- Vi har hatt vakthold hele natten. Nå avslutter vi vaktholdet, men vil for sikkerhets skyld fly ut for å se etter bjørnen i løpet av ettermiddagen, sa Haugerud i 11-tiden lørdag formiddag.

Kort tid etter ble bjørnen observert i Hanaskogdalen. Den skal ha gått utover Isfjorden i retning Diabas.

Klokka 12.30 rykket Sysselmannen ut med helikopter for å forsøke å drive bjørnen enda lenger bort fra Longyearbyen.

Haugerud sier til Dagbladet at de ikke så isbjørnen fra helikoptret.

- Det var en udramatisk situasjon, men vi må alltid være litt i forkant, sier han om evakueringen av personene.

Fikk oppmerksomhet

Mange skuelystne møtte opp for å se og ta bilder av isbjørnen som nærmet seg byen. Biler ble stoppet og holdt på avstand av sysselmannsførstebetjent Lisbeth Hansen.

Dette er den 14. isbjørnen hun har observert i løpet av ett år og to dager på Svalbard. Fem av bjørnene har vært i nærheten av byen.

Haugerud sier at det at de i fjor sommer hadde opp mot ti aksjoner mot isbjørn som nærmet seg byen.

Natt til søndag forrige uke brøt de seg inn i en lagerbygning som tilhører hotellet Isfjord Radio på Svalbard. Haugerud sier at dette ikke er samme isbjørn, siden det tross alt finnes 2000 av dem.