Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Isbjørn svømte ni dager i strekk

En isbjørn svømte 678 kilometer på leting etter is.

 Svømte i 232 timer: En Isbjørn som amerikanske forskere fulgte i 2 måneder, la bak seg en utrolig ferd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Svømte i 232 timer: En Isbjørn som amerikanske forskere fulgte i 2 måneder, la bak seg en utrolig ferd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere som studerer Isbjørner rundt Beauforthavet nord for Alaska, har fulgt en isbjørn som svømte ni dager i strekk på søk etter drivis. Forskerne mener dette er et klart tegn på at klimaet vårt er i forandring, skriver BBC.

Funnene er publisert av forskere ved ved US Geological Survey i tidsskriftet Polar Biology. Selv om isbjørner har blitt observert i åpent vann tidligere, er dette første gang forskere har fulgt hele ferden til et individ.

Svømte 232 timer i strekk Forskerne utstyrte en hunnbjørn med GPS-sender. Det gjorde det mulig for dem å se bjørnens eksakte bevegelser over en periode på to måneder. De kunne også se når den var i kontakt med vann ved hjelp av en temperaturmåler plassert under huden på bjørnen. Datainformasjonen halsbåndet sendte tilbake, sjokkerte forskerne.

- Bjørnen svømte kontinuerlig i 232 timer gjennom vann som holdt to til seks grader celcius. Det er utrolig at et dyr som tilbringer mesteparten av tiden sin på overflaten kan svømme så lenge i slike temperaturer. Det er en utrolig prestasjon, forteller zoolog George M. Durner til BBC.

Mistet ungen Isbjørner er kjent for å svømme mellom fastland og drivis i jakten på sel, men forskere forteller at økt is-smelting gjør at bjørnene må svømme større distanser for muligheten til å finne mat. det er et klart varseltegn for det fremtidige dyrelivet i polområdet. Forskningsresultatene viser også at isbjørnens ferd kostet henne dyrt.

- Bjørnen mistet 22 prosent av kroppsfettet over perioden på to måneder. Det ble også for tungt for hennes ett år gamle unge som måtte bøte med livet, forteller Durner.

Han forteller at forholdene for isbjørnene i området har blitt atskillig hardere de siste årene. Tidligere år ble hav-isen liggende gjennom hele sommeren.

- Mer og mer is smelter om sommeren på grunn av økende temperaturer, noe som gjør at isen forsvinner der bjørnene ellers ville jaktet på sel. Det gjør at isbjørnene er en av de mest truede dyreartene vi har, forklarer Durner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media