Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Isbjørnen Anana orker ikke være ute i ekstremkulden

Zologisk hage i Chicago gir isbjørn husly og varme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv for isbjørnen Anana (12) blir den ekstreme kulden i Chicago for tøff. For tida oppholder hun seg i et eget klimakontrollert område hjemme i dyreparken Lincoln Park Zoo.

By-bjørn - Få av oss er vant til denne kulden, forklarer talsmannen Sharon Dewar til nettstedet DNAinfo Chicago.

Heller ikke Anana. Temperaturer helt nede i 26 minusgrader blir rett og slett for mye for en isbjørn som er vant til bylivet og derfor ikke har utviklet det opptil 12 centimeter tykke spekklaget som beskytter isbjørn i polare områder mot ekstrem kulde.

- Hun liker ikke denne kulden noe særlig, sier Dewar.

Nå gjør de ansatte i Lincoln Park Zoo det de kan for å holde Anana varm gjennom ekstremkulden som bare fortsetter.

Stengte skoler Kuldeperioden i Midtvesten og nordøstlige deler av USA betegnes som den verste på to tiår. I Chicago og andre steder har den skapt store problemer for blant annet offentlig transport.

Chicago Tribune melder i dag at over 500 passasjerer måtte tilbringe natta ombord i tre tog som ble sittende fast i snøen og isen vest for Chicago.

LYKKELIGERE TIDER: Isbjørnen Anana (12) trives heller ikke i den ekstreme kulda som nå ligger over Chicago. Her er Anana fotografert hjemme i dyrehagen under behageligere omstendigheter for seks år siden. Foto: REUTERS/John Gress/Files
LYKKELIGERE TIDER: Isbjørnen Anana (12) trives heller ikke i den ekstreme kulda som nå ligger over Chicago. Her er Anana fotografert hjemme i dyrehagen under behageligere omstendigheter for seks år siden. Foto: REUTERS/John Gress/Files Vis mer

Skoler i blant annet Chicago holder stengt for andre dag idag, men også kasinoer og til og med skianlegg har måttet stenge. 140 millioner mennesker antas å berøres av den kraftige kulden som forklares med værfenomenet «polar vortex» eller på norsk «polar virvel».

Lavtrykk Overfor Dagbladet forklarte statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe igår hva som skjer i denne «polare virvelen»:

- På baksida av et dypt lavtrykk nordøst i USA, strømmer kald luft sørover, sa Walløe. Han forklarte at det mellom et høytrykk vest i USA og et lavtrykk i nordøst danner seg en åpning hvor kaldlufta strømmer sørover - og at den nå når mye lenger sør enn det amerikanerne er vant med.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media