Isbjørnen brøt seg inn i hytta

Da Stein P. Aasheim og familien kom tilbake til fangsthytta på Svalbard i går, lusket en isbjørn rundt veggene. Med familien inne i hytta, torde han ikke annet enn å skyte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): - Vi hadde vært ute alle sammen for å sjekke revefellene ei mil sør for hytta, og var borte rundt tre timer. Da vi kom tilbake, så vi ganske fort at det hadde vært bjørn foran hytta, den hadde revet i stykker noe mat og slått over ende et hundehus. Jeg gikk rundt hytta for å se på baksiden, og da jeg kom rundt og mot kortsiden, så jeg ryggen og halve kroppen til bjørnen, forteller Stein P. Aasheim på satellittelefon fra Austfjordneset.

Skutt på kloss hold

Bjørnen sto da ved vinduet fem-seks meter unna, men familien greide å komme seg inn i oppholdsrommet uten å bli oppdaget.

- Det hele var ganske hektisk. Da vi kom inn, hørte jeg bjørnen romstere rundt, men visste ikke hvor den var. Derfor gikk jeg inn mot vedboden med en signalpistol i den ene hånda og en kraftig revolver i den andre. Da jeg åpnet døra, hadde bjørnen hele hodet inn gjennom vinduet, og var bare halvannen til to meter unna meg. Den freste, løftet hodet og var tydelig aggressiv. Da skjedde ting ganske fort, og jeg skjøt, sier Aasheim.

- Jeg rakk så vidt å tenke om dette var riktig eller ikke, men bjørnen viste ingen tegn til å rygge tilbake. Det var en traumatisk opplevelse, og vi opplevde det hele som veldig dramatisk, sier Stein P. Aasheim.

467 kilo

Bjørnen forsvant etter det første skuddet, og ble gående i ring utenfor hytta. Dyret var tydelig alvorlig skadd, og ble avlivet på stedet. Sysselmannen på Svalbard ble varslet rundt klokka 15.30.

- Det var en stor, flott bjørn på 467 kilo. En isbjørn kan være et farlig dyr, og den trusselen den representerer skal man ta på alvor. En konfrontasjon mellom menneske og isbjørn kan oppleves som svært skremmende, sier sysselmannsførstebetjent Andreas Rødø til Dagbladet.

- Saken blir etterforsket på helt vanlig måte, som alle slike saker, sier Rødø.

DREPT: 467 kilo veide ruggen av en isbjørn som Stein P. Aasheim skjøt hjemme fra fangsthytta.
SPENNING I HVERDAGEN: Familien Aasheim flyttet inn i den gamle fangsthytta på Austfjordneset i juli i fjor.