SKJØT ISBJØRNEN: Det var en 250 kilo tung hannbjørn som angrep den britiske teltleiren. Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard
SKJØT ISBJØRNEN: Det var en 250 kilo tung hannbjørn som angrep den britiske teltleiren. Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på SvalbardVis mer

Isbjørnen kan ha unngått snubleblussene

Fortsatt alvorlig for to av de skadde etter isbjørnangrep på Svalbard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire skadde, unge menn fikk i natt behandling på Universitetesykehuset i Nord-Norge i Tromsø etter å ha blitt angrepet av isbjørn på Svalbard fredag morgen.

- Det er i all hovedsak snakk om skader i hoderegionen, hode skalle og ansikt, opplyser Marit Einejord, pressevakt ved Universitetssykehuset i Nord-Norge til Dagbladet lørdag morgen.

En 17 år gammel britisk gutt ble drept i angrepet. To av de skadde ved Universitetsykehuset har alvorlige skader, mens de to andre har moderate skader. De skadde er henholsvis 16, 17, 27 og 29 år gamle, og er alle bristiske statsborgere. De to eldste skal ha vært ledere i ekspedisjonen, og de to yngste deltakere.

Hadde snublebluss Den britiske ambassadøren i Norge har snakket med noen av deltakerne som har fortalt dramatiske historier, og det jobbes nå for å få ungdommene hjem så fort som mulig, melder TV2.

Sysselmannsoverbetjent Erik Nygaard forteller til Svalbardposten at leiren bestod av fire telt og at det var snublebluss rundt teltene.

Ifølge TV2 er det mye som tyder på at snubleblussene ikke har fungert.

Han kan ikke si noe mer om hendelsesforløpet foreløpig, men sier at det ikke er noe som tyder på at alle de angrepne befant seg i samme telt.

ANGREP TELTLEIREN: Isbjørnen angrep leiren hvor 13 britiske stasborgere lå og sov fredag morgen. Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard
ANGREP TELTLEIREN: Isbjørnen angrep leiren hvor 13 britiske stasborgere lå og sov fredag morgen. Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard Vis mer

Det har allerede blitt gjort undersøkelser i leirområdet og sysselmannen skal etterhvert avhøre deltakerne av ekspedisjonen. 

Skjøt isbjørnen Isbjørnen angrep en teltleir med til sammen 13 personer fra British Schools Exploring Society (BSES), mens folk enda var inne i teltene sine. De åtte som er fysisk uskadd blir tatt hånd om av kompetent personell i Longyearbyen.

BSES reiser på ekspedisjoner verden rundt med ungdommer fra 16 til 20 fra ulike skoler og universiteter. De har årlige turer til Svalbard.

- BSES fokuserer nå fullt og helt på å assistere familiene til de berørte og å hjelpe deltakerne fra ekpedisjonen, skriver organisasjonen på sine hjemmesider.

Lagt i fryserom Angrepet skjedde ved Von Postbreen i Tempelfjorden. Postbreen ligger ca. 40 kilometer fra Longyearbyen og Sysselmannen rykket så ut til stedet med helikopter, to politibetjenter og helsepersonell. De nådde fram til det britiske reisefølget 08.25. Da lå isbjørnen drept i leiren.

- De hadde gjort det beste de kunne og gitt førstehjelp. De hindret at de skadde ble hypoterme og hadde bandasjert dem, sier  overlege og kirurg Erik Krag Jenssen ved Longyearbyen sykehus til Svalbardposten.

Han var med i redningshelikopteret som var først på stedet etter angrepet. 17-åringen var allerede død da de ankom leiren, og de fire skadde ble stabilisert av helsepersonell.

Den 250 kilo tunge hannbjørnen er nå fraktet til Longyearbyen. Der har den blitt lagt i et fryserom og skal undersøkes nærmere i løpet av helgen. Vitner har uttalt at bjørnen ser veldig tynn ut.

Dreper sjelden mennesker Isbjørnforsker Jon Aars ved Norsk polarinstitutt sier at isbjørn kan angripe mennesker og at den spiser hva som helst hvis den blir sulten nok. Han forklarer videre det virker som om de britiske turistene har blitt overrasket av isbjørnen.

FRAKTET TIL SYKEHUS: Fire personer ble skadd i isbjørnangrepet og har i natt fått behandling ved Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø. Foto: Arve Berg
FRAKTET TIL SYKEHUS: Fire personer ble skadd i isbjørnangrepet og har i natt fått behandling ved Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø. Foto: Arve Berg Vis mer

- Det skjer jo at isbjørn angriper. Det blir i snitt skutt tre isbjørn hvert år på Svalbard, og siden tidlig på 70-tallet har bare fire mennesker blitt drept av Isbjørn på Svalbard, sier Aars til Dagbladet.

Ingen har blitt drept av isbjørn på Svalbard siden 1995, da en nordmann døde og en svenske ble skadd. Tidligere samme år ble en 22 år gammel kvinne drept på Platåberget like ved Longyearbyen.

Det er omkring 3000 isbjørner på Savlbard og i Barentshavet.