Isbjørnen måtte dø

Skutt på Island i kveld. Miljøvernministeren beklager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Også den andre isbjørnen som forvillet seg over havet fra Grønland til Island, måtte bøte med livet.

En veterinær og isbjørnspesialist fra København Zoo kom til sagaøya tidligere i dag med "daktari-piler" og en spesialbygd isbjørnkasse for å bedøve dyret og fly det tilbake til Grønland.

En rikmann på Island skulle betale redningsprosjektet for å hindre alle hatprotestene mot sagaøya for to uker siden da bildet av en blodig og død isbjørn gikk verden rundt.

Det var første gang på 20 år at en isbjørn var sett på Island. Den ble skutt.

Skader i frambeina

I kveld ved 20-tiden norsk tid ble også den andre isbjørnen skutt, ved Hrauni i Skagafjördur nord på øya. Det var en tynn og medtatt binne med skader i begge frambeina, og ekspertene trodde ikke den ville tålt påkjenningen med flyfrakten tilbake til Grønland, melder Morgunbladid.

Både politisjefen og miljøvernminister Thorunn Sveinbjarnardottir beklager at isbjørnen ikke kunne reddes.

- Denne gangen har vi gjort vårt beste, sier miljøvernministeren om saken hele Island snakker om på tampen av nasjonaldagen 17. juni.

Isbjørnen måtte dø

Karen Helga (12) fant bjørnen

12 år gamle Karen Helga Steinsdottir oppdaget isbjørnen da hun var ute og luftet hunden i går.

Ekspertene oppdaget at isbjørnen var tynn og skadd før de prøvde å komme på skuddhold med bedøvelsespiler i ettermiddag.

Bjørnen stakk i retning mot sjøen da den oppdaget folk. Dermed kom de ikke nær nok, og det ble bestemt å skyte med skarpe skudd isteden for å jage den.

Seilte på isflak?

Professor Pall Hersteinsson ved Universitet i Reykjavik tror at isbjørnen kan ha kommet det meste av strekningen over Danmarksstredet på et isflak som har løsnet på østkysten av Grønland.

Stredet mellom de to øyene er 290 kilometer på det smaleste. Isbjørner er i stand til å svømme langt, opptil 100 kilometer.

 SPISTE FUGLER OG EGG:  Isbjørnen ble oppdaget i går av ei jente som var ute og luftet hunden sin. Da hadde den slått seg til ro i et fuglereservat og spiste fugler og egg. Foto: mbl.is/rax
SPISTE FUGLER OG EGG: Isbjørnen ble oppdaget i går av ei jente som var ute og luftet hunden sin. Da hadde den slått seg til ro i et fuglereservat og spiste fugler og egg. Foto: mbl.is/rax Vis mer