- Isbjørnen snakker og ber dem holde seg unna

- Sjeldne bilder og lyder, sier forsker om etegildet på Svalbard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Bjørnen snakker, sier den rutinerte isbjørnforskeren Jon Aars om de kraftige brølene ute fra isflaket der en binne og de to ungene setter tennene i en ringsel i Wahlenbergfjorden nord på Svalbard.

Han og kolleger ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø har studert videoen som student Kristian Brandsøy tok med mobilkamera 10. august under sommerjobben for Norsk kartverk.

- Vi har kommet til at det må være godt fødde såkalte 0-åringer, som sannsynligvis er født ved siste årsskiftet. Det er vanskelig å si om de har smakt kjøtt før, men de har kanskje ikke levd på bare morsmelk, siden de er så velfødde, sier Aars til Dagbladet.

Han synes han hører på videoen at også ungene «snakker», men er iallefall ikke i tvil om hva isbjørnbinna prøver å fortelle:

 NÆRKONTAKT:  Forsker Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt tar blodprøve av en bedøvet isbjørnbinne, mens en våken - og foreløpig ufarlig - unge følger med. Bildet er tatt på Svalbard i 2009. Blodprøvene skal blant annet gi svar på hvordan miljøgifter påvirker verdens største landbaserte rovdyr. Foto: Norsk Polarinstitutt.
NÆRKONTAKT: Forsker Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt tar blodprøve av en bedøvet isbjørnbinne, mens en våken - og foreløpig ufarlig - unge følger med. Bildet er tatt på Svalbard i 2009. Blodprøvene skal blant annet gi svar på hvordan miljøgifter påvirker verdens største landbaserte rovdyr. Foto: Norsk Polarinstitutt. Vis mer

- Hun sier klart fra til fotografene og andre isbjørner at dette byttet er vårt, hold dere unna!

Var merket Aars ser av bildene at binna er merket med en radiosender. Men Polarinstituttet har ikke fått noen radiosignaler fra dette området i august, og kan ikke si bestemt hvor gammel hun er. Det er normalt at batteriene på en radiosender bare virker et års tid.

- Det er enklere med hanner. De slåss med hverandre om binner og jaktbytte, og det er enklere å se på skader i hodet om de er 10 eller 20 år gamle.

- Om denne binna kan vi bare anslå at hun er i sin beste alder, opp mot 15 år, fordi hun har greid å fø opp to friske unger.

- Ikke ofte vi ser slike bilder Isbjørnforskeren synes det er artig å se bildene som ble tatt fra småbåten til Norsk kartverk.

- Det er ikke ofte vi ser slike situasjoner på nært hold, selv vi som er mye der oppe for å kartlegge bestanden. Det er ikke vanlig å se bjørn fanger sel på denne tiden av året, sier Aars.

- Betyr bjørnemorens reaksjoner at båten har gått for nær bjørnene?

- Slikt er det Sysselmannen, og ikke forskerne, som vurderer. Det stemmer som Statens kartverks folk har registrert at det har vært mange observasjoner av isbjørn i området i sommer. Wahlenbergfjorden er et godt område for isbjørn, og dessuten har det vært mye drivis der i sommer.

I oktober skal de fem isbjørnlandene USA, Russland, Grønland/Danmark, Canada og Norge møtes i Canada om den framtidige forvaltningen av verdens største landbaserte rovdyr.

Blant annet har Russland og USA planer om begrenset jakt i sine grenseområder.

Issmelting i nordområdene
og miljøgifter er de to store temaene  for bestanden, som er anslått til mellom 20.000 og 30.000 dyr totalt.

Blir landfaste Rundt 3000 av disse isbjørnene holder til på Svalbard og ved Barentshavet. Anslagene ligger mellom drøye 2.000 og opp til 4.000 dyr.

 UFORGLEMELIG SOMMERJOBB:  Nautikkstudent Kristian Brandsøy (i forgrunnen) fikk uforglemmelige opplevelser med isbjørn unsder sommerjobben for Statens kartverk helt nord på Svalbard. I bakgrunnen Frode Lønning i arbeid med å monterere en tidevannsmåler i Wahlenbergfjorden. Foto: Mikal Berg.
UFORGLEMELIG SOMMERJOBB: Nautikkstudent Kristian Brandsøy (i forgrunnen) fikk uforglemmelige opplevelser med isbjørn unsder sommerjobben for Statens kartverk helt nord på Svalbard. I bakgrunnen Frode Lønning i arbeid med å monterere en tidevannsmåler i Wahlenbergfjorden. Foto: Mikal Berg. Vis mer

- Mer nøyaktig vet vi ikke sikkert. Ingen visste nøyaktig da fredning ble innført på Svalbard i 1973, og det gjør vi ikke nå heller.Men vi registerer at flere bjørner blir stedfaste fordi det er mindre is å vandre på, sier isbjørnforsker Jon Aars. 

 ISBJØRN OMBORD: Mannskapet på 12 ombord på forskningsskipet "Hydrograf" ble vekket klokka 02 på natta at at en ung isbjørn hadde tatt seg ombord. Her er isbjørnen på vei over i en av de to målebåtene som var med på oppdraget helt nord på Svalbard for Statens kartverk. Det var fra en slik båt på 37 fot at Kristian Brandsøy og to kolleger så en isbjørbinne og to unger spise en speise en sel. Foto: Kristian Brandsøy.
ISBJØRN OMBORD: Mannskapet på 12 ombord på forskningsskipet "Hydrograf" ble vekket klokka 02 på natta at at en ung isbjørn hadde tatt seg ombord. Her er isbjørnen på vei over i en av de to målebåtene som var med på oppdraget helt nord på Svalbard for Statens kartverk. Det var fra en slik båt på 37 fot at Kristian Brandsøy og to kolleger så en isbjørbinne og to unger spise en speise en sel. Foto: Kristian Brandsøy. Vis mer